Schyman kritiserar SVT:s bevakning av bråket inom ungdomsförbundet.

Schyman: Lågvattenmärke av public service

Uppdaterad
Publicerad

Bevakningen av bråket inom Feministiskt initiativs ungdomsförbund har varit ett ”lågvattenmärke av public service”. Det säger partiledare Gudrun Schyman i Aktuellt.

Abdirahman Mohammed Ahmed, 17, skrev den 27 februari en debattartikel på SVT Opinion om att feminister borde fokusera på viktigare problem än Paolo Robertos bröstskämt. Samma kväll fick han sparken från styrelsen i Feministiskt initiativs ungdomsförbund. 

Då ville inte Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ (Fi) kommentera händelsen, med hänvisning till att saken rör ungdomsförbundet Unga feminister.

Läs mer: Försvarade Paolo Roberto – fick sparken av Fi:s ungdomsförbund

”Högt i tak och långt till dörren”

I kvällens Aktuellt intervjuades hon och fick frågan om det är högt i tak i partiet.

– Ja, det tycker jag. Det ska vara högt i tak och långt till dörren tycker jag.

Schyman säger att hon håller med Ahmed om att feminister ska kunna fokusera på viktigare frågor än bröstskämt. Hon menar att det är medierna som förstorat upp bråket i ungdomsförbundet.

– Media har tagit upp den här frågan väldigt mycket.

Hon betonar att unga feminister är ett fristående ungdomsförbund och att hon som partiledare inte lägger sig i hur de hanterar sina frågor.

– Det är framför allt media som har ägnat sig åt detta. Jag tycker att det är ett lågvattenmärke, också av public service.

På vilket sätt då?

– Jag tycker att det är en oerhört ointressant fråga. Jag tycker att det är en ickefråga.

Läs mer: Det här är Fi:s politik

Lång rad av förslag – men vad kostar det?

I helgen har Feministiskt initiativ (Fi) partikongress i Västerås. Feministiskt initiativ (Fi) misslyckades med att komma in i riksdagen i valet 2014 men siktar nu på att komma över fyra procent in i valet nästa år.

Partiet vill se en lång rad satsningar. Bland annat vill Fi stärka a-kassan, höja försörjningsstödet (det som tidigare kallades socialbidrag) kraftigt, höja pensionerna, ge vården större resurser, ge bostäder till EU-migranter, se en allmän flyktingamnesti och införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Hur mycket allt detta skulle kosta hade dock partiledaren Gudrun Schyman svårt att svara på.

– Nu har jag inte summan i huvudet, men jag kan garantera att vi ska göra en statsbudget innan vi går till val, säger Gudrun Schyman.

Men är det 1 eller 50 miljarder kronor det rör sig om?

– Jag har inte några siffror på den sammanlagda summan av de förändringar som vi föreslår, men vi har inte ett annat sätt att hantera pengar på än vad andra har.

Schyman säger att partiet vill finansiera reformerna med en kombination av skattehöjningar och besparingar.

Fick 3,1 procent av rösterna i riksdagsvalet 2014.

Blev invalda i 13 kommuner.

Fick ett mandat i EU-parlamentet i EU-valet 2014

Har partikongress i Västerås i helgen. Gudrun Schyman föreslås bli omvald som ordförande och dela ordförandeposten med Victoria Kawesa, i dag partiets antirasistiska talesperson. 

Den tidigare socialdemokraten och före detta ordföranden i Kommunal, Anneli Nordström, är partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer