Foto: TT

Fildelare krävs på miljonskadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Sedan domen mot männen bakom sajten The Pirate Bay har fildelare krävts på miljontals kronor i skadestånd av filmbolagen. Tidigare hade svenska fildelare bara i undantagsfall dömts att betala skadestånd.

– Pirate Bay-domen blev brytpunkten i debatten och även brytpunkten juridiskt, säger Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen som företräder svenska filmbolag, till Dagens Nyheter.

Bara det senaste året har sex personer dömda för fildelningsbrott krävts på sammanlagt 49 miljoner kronor. Filmbolagens krav på skadestånd ställs oftast efter att personerna fällts för brott och tas sedan upp av tingsrätterna.

De fyra män som drev The Pirate Bay dömdes i hovrätten 2010, förutom till fängelse, att betala ett skadestånd på 46 miljoner kronor. Högsta domstolen valde 2012 att inte pröva målet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet