Södermalmspolisen Viktor Adolphson twittrade om de förbipasserande som stannade och filmade. Foto: SVT/Lisa Liljefors

Filmade död pojke – polisen rasar: ”Gör mig förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

En pojke i de övre tonåren låg död på marken efter ett självmord i Stockholm. Då stannade förbipasserande och filmade.

– Vissa saker är inte olagliga, men det är jävligt olämpligt. Det gör mig förbannad, säger Viktor Adolphson, områdespolis i Trygghetsgruppen på Södermalm.

Det var en känslig situation. Polisen hade fullt upp med livräddning, prata med anhöriga och höra vittnen. Då ställde sig förbipasserande och filmade.

Viktor Adolphson, som blivit känd med twitterkontot YB_Sodermalm, blev upprörd när kollegerna berättade om händelsen. Han twittrade om det under tisdagskvällen och gensvaret har varit stort bland följarna.

”Obefintlig respekt”

Sedan 2018 finns lagen olaga integritetsintrång. Den gör det olagligt att sprida sådana bilder och videoklipp. Men att fota och filma är fortfarande lagligt och polisen kan inte annat göra än att försöka prata med dem som gör det – om tid finns.

– Det är så obefintlig respekt för en människa och dess anhöriga. Jag brukar ställa frågan: ”Skulle du vilja att det var någon nära anhörig till dig som blev filmad i en sådan här situation?”. Alla som är normalt funtade skulle säga nej då. Men det verkar som att man inte kan stoppa reflexen att slita fram mobilen, säger Viktor Adolphson.

Han fortsätter:

– Jag har jobbat 20 år som polis men sådant här gör mig så förbannad. Man stöter på mycket mänsklig hänsynslöshet men det här... man kan inte bete sig så här.

Viktor Adolphsons tweet om de förbipasserande som stannade och filmade. Foto: Skärmdump/Twitter

Hur ofta händer det här?

– Jag tycker att det är oftare och oftare nuförtiden. Att man filmar polisingripanden, det gör man och det kan också finnas något gott i det. När man tänker på USA och övergrepp som filmas. Det är en annan sak. Men i de här fallen är det så uppenbart för människor att här ligger en person som är i ett väldigt utsatt läge och då inte på grund av ett polisingripande.

Gråzon i lagen

När Adolphson har lyft frågan får han ofta höra att det är medias fel. Att tidningar köper bilder, vilket uppmuntrar människor att filma. Men i de här fallet går det inte att skylla på medierna, menar han. Inga medier skulle någonsin köpa bilder som visar en död kropp.

Själv skulle han önska att lagen kunde skärpas ytterligare för att komma åt dem som filmar.

– Det här är min personliga uppfattning. Men kanske borde vi även kunna ta fasta på att man filmar människor i utsatta positioner utan att sprida det. Det finns en gråzon där.

Mår du dåligt – här kan du få hjälp!

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101 alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.