Vad ska man tänka på när man publicerar bilder i sociala medier? Fotografen Mia Karlsvärd ger sina bästa tips. Foto: SVT

Experten: Så ska du tänka när du lägger ut bilder på sociala medier

Publicerad

Det är viktigt att tänka sig för innan man gör en bildpublicering på sociala medier. Det var ett råd från fotografen Mia Karlsvärd när hon pratade med barn och vuxna i Malå.

Många barn och ungdomar har stora delar av sitt umgänge i olika former av sociala medier, bland annat genom lägga ut bilder på sig själv och sin omgivning. Kul, men också något som kan leda till problem om man  inte tänker efter lite innan man publicerar, enligt fotografen och skribenten Mia Karlsvärd som i veckan besökt Malå bibliotek och en skola i Sorsele.

– Man ska inte vara rädd för att ta bilder, men det viktigaste är att man gör det på ett schysst och lagligt sätt. Man ska vara medveten om lagarna, men ändå våga fota.

Etik i skolan

Mia Karlsvärd tycker att det kan vara en bra idé att införa etik i skolplanen så att ungdomar tidigt kan lära sig vad som är lagligt.

– Om man lär sig mer om vad som faktiskt är okej att lägga ut, behöver det inte uppkomma nya lagar som begränsar vad man får fotografera. Det får inte blir fler lagar bara för att vi inte tänker oss för.

– Jag brukar säga att jag vill gå korståg genom Sverige och lära ut om balansen mellan att ta bra bilder och göra det på ett schysst sätt, säger Mia Karlsvärd.

Hör expertens råd i videoklippet.

Tre lagar som den som tar bilder måste ta hänsyn till

Kränkande fotografering

Lagen innebär att man inte får fotografera någon i hemlighet eller utan lov när de befinner sig i en privat miljö. Det är alltså inte tillåtet att fotografera någon som befinner sig i exempelvis ett sovrum, omklädningsrum eller provhytt i hemlighet.

Olaga integritetsintrång

Lagen säger att det inte är tillåtet att dela kränkande material. Man får alltså inte dela en bild på en person som är exempelvis naken.

FN:s barnkonvention

Barnkonventionen säger bland annat att barn har rätt att godkänna om deras foton får läggas ut av exempelvis deras föräldrar. Barn kan alltså säga nej till att föräldrar lägger ut foton på dem på webben, det kan därför vara en bra idé att föräldrar ber om lov innan de lägger ut foton på sina barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.