Filmade bilvrak med dödsoffer – kan ge fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Fyra unga personer dog i en svår bilkrasch i Göteborg. Någon filmade olycksbilen på nära håll och lade ut klippet i sociala medier.
– Ett brott med upp till två års fängelse i straffskalan, konstaterar polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Samtliga fyra som fanns i bilen omkom i olyckan tidigt på söndagsmorgonen. Bilen körde in i ett betongfundament på E6/E20 vid Olskroksmotet i Göteborg, i norrgående riktning mot Tingstadstunneln. Alla fyra var i 20-årsåldern.

Olyckan utreds

Det var mörkt och regnigt, men det är oklart hur och varför olyckan inträffade. Polisen har inlett en utredning om misstänkt grov vårdslöshet i trafik. Syftet är framför allt att få större möjligheter att vidta olika utredningsåtgärder, förklarar Ulla Brehm.

– Vi kommer att fortsätta att titta på det här, till exempel om det var ytterligare någon bil inblandad. Det är i dag inget som tyder på det, men brottsrubriceringen ger oss möjlighet att göra en ordentlig utredning.

Bilen har tagits i beslag för teknisk undersökning.

Filmade på nära håll

Någon filmade olycksplatsen på nära håll innan polis och ambulans kom dit, och publicerade sedan klippet i sociala medier.

– Vidrigt, vad mer kan man säga. Innan några insatser görs för att hjälpa de här människorna så är det någon som filmar, på mycket nära håll. Och sedan lämnar platsen och ägnar sig åt att lägga ut det här, säger Ulla Brehm.

Polisen har upprättat en anmälan om olaga integritetsintrång.

– Lägsta påföljden är böter. Sedan kan det bli upp till två års fängelse. Det här ska ju prövas och det är därför vi har upprättat en anmälan.

Polisen fick larmet om olyckan klockan 04.06. Vägen spärrades av och en stor räddningsinsats pågick under cirka en och en halv timme, sedan kunde trafiken släppas på igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer