Finansinspektionen: Det finns en naiv inställning till bitcoin

Publicerad

I Schweiz har myndigheterna valt att omfamna och satsa på den digitala valutautvecklingen med bitcoin i framkant. I SVT:s Aktuellt möttes Erik Thedéen, generaldrektör Finansinspektionen, och Anders Ögren, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.

Den digitala valutan fortsätter att engagera och skapa debatt.

– Det finns en naiv inställning till kryptovalutor och betydande risker, säger Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen, i SVT:s Aktuellt. 

– Det är väldigt volatila saker här, de går ner kraftigt i värde och när vi trodde att det skulle gå upp, när inflationen stiger, då faller bitcoin. Det kanske mest fundamentala problemet med bitcoin är att det inte finns någon etablerad värderingsmodell. Exakt var detta tar vägen är genuint oklart, fortsätter han. 

Anders Ögren är professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet och är mer positivt inställt till kryptovalutan.  

– Det är ganska svårt historiskt att säga att en valuta beter sig på ett visst sätt, vi har ju valutor som inte fungerar, både i dag och historiskt. Idén att valuta ska vara någonting som ges ut av staten eller inte för att det ska vara en valuta, det är jag osäker på, säger han.  

Skulle du kalla bitcoin för en valuta?  

– Den har egenskaper som gör att den kanske inte är en valuta, men å andra sidan finns det inget motsatsförhållande mellan att det är en finansiell tillgång och att det är en valuta. Det är någonting som vi har konstruerat. Problemet med valutor är att det inte finns en definition som säger exakt “det här är pengar, det här är inte pengar”, säger Anders Ögren.

Riskerna oroar inte

Riskerna med kryptovalutan, exempelvis den att den går upp och ned kraftigt, oroar inte Anders Ögren.  

– Det är klart att om man köper bitcoin, så gör man inte det för att göra transaktioner, i alla fall inte i Sverige. Däremot finns det länder som gör det. Många länder där man har problem med betalningssystem och icke-fungerande valutor så är det här en lösning, säger Anders Ögren.  

Huruvida Sverige kommer följa efter Schweiz tror inte Erik Thedéen kommer hända i närtid.  

– Jag tror inte att kommer gå efter i den mening att vi vill ändra hela vårt finansiella system. I vissa länder är det finansiella systemet korrupt och icke-fungerande. Där är vi inte i Sverige. Däremot så får vi acceptera att det här har blivit ett instrument som vi handlar i och då får vi reglera upp det så det inte blir för stora risker. Inte minst när det gäller penningtvättsrisker som är betydande idag, säger Erik Thedéen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.