Foto: SVT // Tomas Oneborg/SvD/TT

Finansinspektionen slår fast: Swish kan inte få ett tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen meddelade i ett pressmeddelande under onsdagen att Swish inte kan få ett eget tillstånd. Myndigheten skriver också att man ska fortsätta dialogen med Swish och dess ägare bankerna. 

SVT har tidigare kunnat berätta att Swish inte har något eget tillstånd hos Finansinspektionen. Det medför att betaljätten inte går under någon direkt tillsyn eller har rapporteringsplikt till myndigheten. Istället är det ägarna av Swish, de sex storbankerna, som ska föra en dialog med Swish och rapportera in misstänkta penningtvättstransaktioner.

Inget tillstånd till Swish

Så sent som i måndags kunde SVT också avslöja att Finansinspektionen inlett en dialog med företaget bakom Swish, GetSwish AB, om ett eventuellt tillståndskrav och under onsdagen kom beskedet. I ett pressmeddelande meddelade Finansinspektionen att:

“FI:s utredning har landat i att GetSwish AB inte kan få ett eget verksamhetstillstånd givet lagens nuvarande utformning. Det är med banken som kunden ingår avtal beträffande Swish och endast via banken som kunden kan påbörja, ändra eller avsluta sin Swish-tjänst”.

Kallar till möte om Swish roll i samhället

Myndigheten skriver också att man kommer fortsätta dialogen med Swish och att man även tänkt bjuda in företagets ägare för att diskutera den utredning som myndigheten har gjort, samt vilka risker man sett med Swish roll.

“Mötet ska även ses mot bakgrund av den ökade betydelsen som Swish har fått som betalningstjänst i Sverige”, avslutar myndigheten sitt pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer