Finansmarknadsministern träffar FI om Swedbank i dag: ”Läget är oerhört allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag träffar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) Finansinspektionen, efter misstankarna om att flera svenska banker medverkat till att tvätta kriminella pengar.

– Varje krona som används av organiserad brottslighet är en fara för vårt samhälle, säger Bolund i Morgonstudion.

– Jag tycker att det är oerhört allvarligt att svenska och nordiska banker ens förekommer i diskussioner om penningtvätt, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

I Sverige har två stora penningtvättshärvor avslöjats på kort tid. Först Swedbank som misstänks för omfattande penningtvätt på motsvarande 40 miljarder kronor. Även Nordea misstänks ska ha slussat vidare mer än sju miljarder kronor till olika skalbolag i länder som Danmark, Estland och Finland mellan 2005 och 2017.

Swedbank och penningtvätten

– Varje krona som används av organiserad brottslighet är en fara för vårt samhälle. Då måste vi alla göra allt vi kan, men bankerna har det största ansvaret. Här man måste man helt enkelt stänga de dörrar som nu står öppna. Det ska inte få förekomma penningtvätt i svenska banker, säger Per Bolund och fortsätter:

– För att bygga förtroende hos oss som kunder måste man visa att man stänger alla dörrar för organiserad brottslighet att tvätta kriminella pengar vita.

Har kallat till sig FI

Per Bolund har kallat till sig Finansinspektionen, som är ansvarig myndighet, och kräver svar på vad de kommer att göra för att ytterligare skärpa arbetet mot penningtvätt. Finansinspektionen har tidigare kritiserats för att de böter, på några miljoner kronor, som myndigheten tidigare dömt ut varit för låga.

– Vi har skärpt lagstiftningen kraftigt. Nu pratar vi om helt andra belopp. Det kan vara upp till tio procent av en koncerns omsättning, och då pratar vi miljardbelopp.

”Det måste vara ett slut”

Finansmarknadsministern säger också att han i nästa vecka ska träffa bankföreningen och ”ställa dem mot väggen”.

– Jag ska fråga varför detta kan hända igen, igen och igen. Det måste vara slut med att svenska banker används för att tvätta kriminella pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet