Finansministern: Om krisen förlängs eller fördjupas har vi möjlighet att fortsätta stödja ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin slår hårt överallt. I går presenterade finansminister Magdalena Andersson tillsammans med övriga januaripartierna ytterligare 15 miljarder kronor som ska gå till kommuner och regioner i landet. Frågan är om man använder hela verktygslådan på en gång?

– Är det så att krisen förlängs eller fördjupas så finns det möjligheter att fortsätta stödja ekonomin, säger Magdalena Andersson (S).

Det här innebär att man nu sammantaget lagt över 100 miljarder kronor på olika krispaket som en följd av coronakrisen, alltså ungefär 2 procent av vår BNP. Samtidigt spår regeringen en arbetslöshet på uppemot 9 procent.

– Normalt sett när man har en nedgång i ekonomin så sker det under en längre tid, nu ser vi en tvärnit i ekonomin. Men det är klart för några veckor sedan hade jag bara kunnat drömma om att vi skulle komma med krispaket på sammantaget 100 miljarder, säger hon i Morgonstudion under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet