Region Stockholm ska utreda om remisstvång ska införas på samtliga akutmottagningar. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Krispaket stöttar kommuner och regioner – två miljarder till region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad
På torsdagen klubbade regeringen igenom ett miljardpaket som ska stötta regioner och kommuner. I Södertälje planerar man att låta 110 miljoner reserveras tills vidare och lägger 35 miljoner på att förstärka skola och äldreomsorg.

Sammanlagt får kommuner och regioner ytterligare 15 miljarder kronor till följd av coronakrisen.

Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) välkomnar det nya tillskottet av två miljarder till Region Stockholm

– Det är välkommet med ett rejält tillskott från staten, det hjälper oss i regionen när vi har stora intäktsbortfall för att skatter och andra intäkter sjunker dramatiskt. Vi räknar med att staten kommer att återkomma med full kompensation för våra enorma sjukvårdskostnader till följd av pandemin, säger hon.

Regeringen skjuter också till ytterligare pengar till kommunerna, Södertälje får 100 miljoner, Nykvarn 11,2 miljoner och Salem 17 miljoner kronor.

35 miljoner till skola och äldreomsorg i Södertälje

Redan i vintras fick Södertälje kommun cirka 50 miljoner kronor i bidrag från regeringen. Med de ytterligare 100 miljonerna som skjuts till idag handlar det om ett tillskott på sammanlagt 150 miljoner kronor. Nu är det klart hur pengarna ska fördelas i kommunen.

– Av de 100 miljoner vi får idag ska vi upprätthålla våra verksamheter och pekar inte ut till något särskilt. De rullar in i den vanliga ekonomin, säger Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande.

Tanken är att pengarna ska stärka upp när skatteintäkterna beräknas minska. 35 miljoner går till att förstärka skolan och äldreomsorgen i kommunen.

– När vi fick besked om de första miljonerna i vintras fanns inte coronaepedemin, då var tanken att kommunen skulle få förstärkning till välfärdsområdena och det var dags för det nu, säger Boel Godner (S).

Hur viktiga är de här pengarna för Södertälje kommun?

– Det är otroligt viktiga för att det ska fungerar både före och efter krisen. Vi ser hur konjunkturen viker, företag permitterar och att det finns vissa företag som inte kommer klara sig bra sen. Det är viktigt att våra verksamheter som socialtjänst, skola, vård och omsorg fungerar.

Åtta miljoner kronor blir tillfälligt stöd till sommaraktiviteter för barn och unga, kommunens miljö- och klimatarbete, struktur- och exploateringsplaner samt socialt förebyggande arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer