Foto: TT

Finansministern höll fast vid ”tomma lador”

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) målade upp en mörk bild av omvärlden när hon i dag offentliggjorde regeringens budget. – När jag pratar om tomma lador är det det här jag talar om, säger hon.

Sveriges nya regering står inför stora utmaningar, sade Magdalena Andersson (S) när hon presenterade budgetpropositionen vid en pressträff på torsdagsmorgonen.

– Vi har en hög arbetslöshet, skolresultat som faller snabbare än i något annat jämförbart land, ungdomar har svårt att komma in på högskolan, vi har svårt att nå våra miljömål, vi har stora underskott i statens finanser, säger Magdalena Andersson.

Gick till attack mot alliansen

Finansministern gick till attack mot alliansregeringen och pekade på att Sverige har ett större underskott i år än under de värsta krisåren. Hon höll fast vid sitt uttalande om ”tomma lador”, trots att hon fått kritik för sin verklighetsbeskrivning både från politiskt håll, och från ledande ekonomer.

– Det är ett strukturellt underskott. När jag pratar om tomma lador är det det här jag talar om.

Återhämtningen i Europa går trögt, konstaterade hon.

– Europa är Sveriges viktigaste handelspartner, säger hon, och pekar sedan på problem med den höga arbetslösheten, höga statsskulder som försvårar finanspolitiska stimulanser och viss fortsatt instabilitet i banksektorn.

Lägger fram en stram budget

Med hänsyn till läget är det en stram budget som regeringen lägger fram, säger Andersson. Men den innehåller ändå många reformer och de är finansierad krona för krona, fortsätter hon.

Regeringen höjer utgiftstaket från nuvarande 27,6 procent av BNP till 28 procent.

– Den här regeringen har högre ambitioner vad gäller välfärdssatsningar, säger Andersson.

Hyllade Vänsterpartiet

Magdalena Andersson lyfte fram samarbetspartnern Vänsterpartiet, som enligt henne ”förtjänar respekt” för att partiet varit med och tagit ekonomiskt ansvar ”i det läge Sverige befinner sig i”.

Men i nästan samma andetag sträcker finansministern ut en hand till andra partier. Hon ”hoppas naturligtvis” att regeringen ska samarbeta med fler partier under mandatperioden.

Vänsterpartiet är nöjda med budgetförslaget.

– Jag hoppas att det är slut på kalaset för alla höginkomsttagare. De har fått väldigt mycket under de här åtta åren, nu är det dags för andra att få högre inkomst, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson.

Regeringen spår i budgeten att den ekonomiska tillväxten tar fart de kommande åren. I år bedöms BNP öka med 2,1 procent för att sedan stiga med 3,0 respektive 3,2 procent 2015 och 2016.

Arbetslösheten bedöms falla från 7,9 procent i år till 7,3 procent nästa år för att därefter falla ytterligare till 6,7 procent.

Prognoserna är desamma som den nya regeringen lämnade för bara några veckor sedan.

Även prognosen för de offentliga finanserna är oförändrade sedan finansminister Magdalena Andersson härom veckan pratade om den tomma ladan. Först 2017 bedöms statsfinanserna nå balans för att 2018 visa ett överskott på 0,5 procent av BNP.

Statsskulden spås däremot falla under hela mandatperioden, från redan låga 33,9 procent av BNP i år till 26,8 procent 2018.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2014

Mer i ämnet