Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansministern om att bankerna plockar ut storvinster samtidigt som hushållen kämpar med ekonomin. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Finansministern om bankernas vinster: Vill se större konkurrens

Uppdaterad
Publicerad

Svenska banker gör storvinster medan låntagarna kämpar med höjda räntor – något som sticker i ögonen på många. Däribland finansministern Elisabeth Svantesson (M), som nu vill att det ska bli enklare att byta bank.

– Det är provocerande när man ser att hushållen har det så tufft, och att man ändå gör detta.

Swedbank gör en utdelning till bankägarna på 17 miljarder kronor efter förra årets vinst till följd av de senaste räntehöjningarna. Det kan jämföras med utdelningen från året innan på 11 miljarder.

Även SEB ökade sin lönsamhet förra året och bankens ägare kan få dela på nästan 24 miljarder kronor, om årsstämman godkänner det. Året innan hade de en utdelning på 14,7 miljarder.

– I mångt och mycket är kunderna och aktiespararna samma personer, det är svenska hushåll. Miljontals hushåll äger banken via pension och fondsparande, säger Masih Yazdi, finansdirektör för SEB.

Utdelningen är ”provocerande”

Bankernas vinster beror främst på att kundernas sparräntor varit lägre jämfört med de räntor bankerna tagit ut på kundernas lån.

Elisabeth Svantesson kallar utdelningen ”provocerande” och menar att bankerna i stället skulle gjort det mer förmånligt för sina kunder.

– Jag förstår att det sticker väldigt många människor i ögonen. Det gör det även på mig, säger hon.

SEB:s Masih Yazdi menar däremot att det inte finns en konflikt mellan bankernas utdelning och hushållens ekonomi. Hade banksektorn gått dåligt hade det varit ännu tuffare för hushållen med högre räntor, enligt Yazdi.

– Vi lånar pengar för att låna ut. Desto bättre vi går, desto billigare är det för oss att låna pengarna och desto billigare kan vi låna ut till hushållen.

Vill se större konkurrens

Elisabeth Svantesson menar att det behöver bli större konkurrens på marknaden. Enligt henne kan det vara svårt för kunder att byta bank, något regeringen vill se över. Bland annat tittar de på ränteskillnadsersättningen, vilket är den ersättning banken tar ut om ett bolån med bunden ränta löses ut i förtid.

– Vi ser också över möjligheten till mer digitala verktyg, det vill säga att man snabbt ska kunna se digitalt hur lån ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.