Även om antalet som är skuldsatta inte ökar så blir beloppen allt större. Foto: Jessica Gow/TT

Fler svenskar djupt skuldsatta – beloppen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Januari är vanligtvis en ekonomiskt tuff månad för många och i år ser det ut att bli den värsta hittills, säger Anders Svensson på inkassobolaget Alektum.

Skuldindrivarna flaggar för att svenskarnas skulder växer och att beloppens storlek ökar kraftigt.

– Det som verkligen är oroande är att beloppen ökar i storlek, med 140 procent på två år, säger Intrums Sverigechef Julia Reuszner och tillägger:

– Den enkla förklaringen är att det hänger ihop med de stigande räntorna, fortsätter hon och nämner konsumtionslånen som en stor anledning till att fler hamnar i skuldträsket.

”Värre innan det blir bättre”

Dessutom har ränteökningen inte slagit igenom helt ännu. Dröjsmålsräntorna har också stigit och därefter tar det några veckor innan de obetalda skulderna hamnar hos inkassobolagen.

– Det kommer bli värre innan det blir bättre, säger Julia Reuszner.

Allt fler begär därför att få sina avbetalningsplaner förlängda, att få betala av på skulden med mindre belopp på längre tid. Den andelen har ökat med 14 procent, enligt Alektums inkassochef Anders Svensson.

Men även om antalet skuldsatta inte ökat så mycket så har andelen som får problem ökat. Det märks då antalet nätshoppare minskat på grund av det ekonomiska läget, men tillströmningen av människor med betalningsproblem är lika stor, enligt Anders Svensson.

Stoppa inte huvudet i sanden

Enligt Anders Svensson har människor generellt svårt att ställa om sin egen ekonomi på grund av de högre räntorna och inflation. Många sitter också fast med bundna kostnader, i form av abonnemang och lån.

– Det bästa rådet: Ta kontakt med den du är skyldig pengar så fort som möjligt, säger Julia Reuszner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.