Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pausa, skärpa eller skrota? Så vill partierna göra med amorteringskravet. Foto: Helin Pakdemir/SVT

Regeringens utredare: Så kan amorteringskraven ändras

Uppdaterad
Publicerad

I våras tillsatte regeringen en statlig utredning som skulle se över både amorteringskravens och bolånetakets framtid.

För SVT berättar nu utredningens ordförande Peter Englund för första gången vilka alternativ de nu kikar på:

– Det är väl rimligt att man skulle röra sig i en mer flexibel riktning.

En möjlig förändring skulle enligt Peter Englund exempelvis kunna vara att bolånetaket baseras på inkomst i stället för på bostadens värde, som det är i dag.

En annan kan vara en reglering av bankernas kreditprövning.

– Det finns något som heter ”kvar att leva på”-kalkyler som bankerna gör. Då testar man till exempel om ett hushåll skulle klara en räntehöjning på kanske sju procent utan att behöva dra ner allt för mycket på konsumtionen. Den skulle man också kunna reglera, säger han.

Även amorteringskravens utformning är under lupp och där menar Peter Englund att själva regleringen skulle kunna ligga på bankerna, som exempelvis skulle kunna erbjuda fem eller tio procent av låntagarna lite mindre strikta amorteringsregler.

Rimligt att unga får det lättare

Framför allt är det unga och storstadsbor som Peter Englund tänker att regelverket skulle kunna vara mer generöst mot.

– Våra inkomster går ju upp över livet. Så det är just i början man måste låna mest. Och då är det kanske rimligt att man antingen är generös mot förstagångsköpare eller bara mot ungdomar generellt. Det är en dimension.

– En annan dimension är geografisk. Om du bor i Stockholm och har fått ett arbete här behöver du låna mer än om du bor i en mindre attraktiv region.

Amorteringskraven har utretts tidigare

Tidigare har Finansinspektionen fått i uppdrag av den då S-ledda regeringen att utvärdera amorteringskraven. Då kom de fram till att det var en dålig idé att begränsa amorteringskraven.

Skulle du säga att ni ger regeringen nya argument i den här frågan genom denna utredning?

– Vi kommer att komma med ett förslag som vi står för och som vi tycker är det bästa. Om vi kommer att stryka regeringen medhårs eller inte återstår väl att se. 

Utredningen ska redovisas senast 31 oktober 2024.

Vad tycker politikerna om amorteringskraven? SVT har ställt frågan till alla riksdagspartier – se svaren i videon ovan.

BOLÅNETAKET

2010 infördes ett så kallat bolånetak i Sverige. Det innebär att du som mest får låna upp till 85 procent av bostadens värde med bostaden som säkerhet.

NUVARANDE AMORTERINGSKRAV FÖR BOLÅN

Det ursprungliga amorteringskravet för bolån infördes 2016 och innebär att man ska amortera två procent om belåningsgraden är över 70 procent och en procent om den är över 50 procent.

Det skärpta kravet infördes 2018 och innebär att man ska amortera ytterligare en procent om lånet är 4,5 gånger högre än hushållets årliga bruttoinkomst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.