Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok (C) pressade statsminister Ulf Kristersson (M) om ett slopat amorteringskrav. Foto: TV4

Här pressar oppositionen statsministern om amorteringskravet: ”vallöftesbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Muharrem Demirok (C) pressade Ulf Kristersson (M) partiledardebatten i TV4  om ett pausat amorteringskrav, som Moderaterna gick till val på.

– Vad säger ni till de familjer som lyssnade på ditt vallöfte, säger centerledaren.

Moderaterna lovade under valrörelsen att pausa amorteringskravet, men ett sådant stopp har inte skett. I våras tillsatte regeringen en kommitté som ska analysera hur amorteringskravet har fungerat hittills och hur det skulle kunna förändras.

– Inflationen och räntorna har stuckit iväg. Det finns en risk här i att vara oförsiktig, som är mycket värre nu än för ett år sedan, säger statsministern som svar på frågan om varför amorteringskravet inte pausats.

Han fick dock stora mothugg från oppositionen under tisdagens partiledardebatt i TV4. Muharrem Demirok ställde statsministern mot väggen om sitt brutna vallöfte och Magdalena Andersson (S) köpte inte inflationen som förklaring.

– Inflationen var hög också när din finansminister stod i valrörelsen och sa att det där bara är att fixa. Så där är ju ytterligare ett vallöftesbrott från regeringen, sade hon.

Kräver avbetalning

Amorteringskravet innebär att de flesta som ska ta ett bolån måste amortera, det vill säga betala av en viss procent av bolånet varje år. Hur mycket beror på storleken på lånet, inkomsten och bostadens värde.

Amorteringskravet är en av flera åtgärder med syftet att hantera hushållens höga skuldsättning.

Se ordväxlingen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.