Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Finansutskottet skjuter upp beslut om företagsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Finansutskottet skjuter på beslutet om ett nytt direktstöd till företagen, det beslutades under ett extrainsatt möte under onsdagen. Under tiden fortsätter förhandlingarna mellan regeringen, C och L.

Det extrainsatta mötet ägde rum efter en begäran från Sverigedemokraterna.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna hade lagt fram var sitt förslag till utskottsinitiativ med syfte att sätta press på regeringen att få fram ett nytt direktstöd till företagen.

Coronapandemin

– Det som inte kommit på plats är förslaget om direktstöd. Majoriteten i utskottet valde att bordlägga den frågan, vilket vi tycker är rätt märkligt, när vi ser att det på pappret finns betydligt fler partier som är för det här stödet, sade Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

En majoritet bestående av regeringspartierna, Centern och Liberalerna beslutade att bordlägga frågan till nästa vecka. Motivet var att finansminister Magdalena Andersson (S) då ska komma till utskottet.

– Det är ett problem att man ständigt skjuter upp det här, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge.

Även Elisabeth Svantesson var inne på samma linje.

– För varje dag som går, förlorar Sverige fler och fler jobb, , sade Elisabeth Svantesson (M).

Moderaterna kritiska

Elisabeth Svantesson (M) anklagar också regeringen för att vara saktfärdig.

– Det tycker jag är oerhört provocerande. Vi vet att för varje dag som går blir människor arbetslösa. Det är en kris som har en enorm hastighet och ett stort djup, då borde man ha gett sig till känna – vill man ha den här typen av direktstöd eller vill man det inte, säger hon.

Hennes irritation riktar sig främst mot Centern och Liberalerna som förhandlar med regeringen om ett direktstöd.

– Jag hoppas att det händer något så snart som möjligt i den här frågan. Det handlar om att rädda jobb och undvika massarbetslöshet, säger L:s ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson och fortsätter:

– Det är en väldig styrka att det finns en majoritet i riksdagen för detta. Det underlättar naturligtvis förhandlingarna för vår del.

Regeringen har fått kritik om att göra för lite

Frågan om ekonomiskt stöd till företagen är brinnande aktuell i den rådande coronakrisen. Så sent som i går kom exempelvis beskedet att SAS varslar 5000 anställda.

Och samtidigt som finansutskottet sammanträder kommer beskedet om att Konjunkturinstitutet räknar med att Sveriges BNP faller med 7 procent i år.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare sagt att det kan bli aktuellt med fler stödåtgärder. Regeringens första stödåtgärder sattes in för drygt en månad sedan och det handlade då om drygt 130 miljarder kronor i bland annat sänkta arbetsgivaravgifter, korttidspermitteringar, extra pengar till kommuner och landsting och att staten tagit över sjuklönekostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet