Världens lyckligaste – finländarna toppar listan Foto: TT

Finland lyckligaste landet – igen

Uppdaterad
Publicerad

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, visar en FN-rapport. Finland får för andra året i rad förstaplatsen, följt av Danmark, Norge och Island. Sverige avancerar från nionde till sjunde plats. 

FN-rapporten World Happiness Report 2019 rankar totalt 156 länder utifrån hur lyckliga ländernas befolkningar upplever sig vara. Perioden som undersökningen baseras på löper från 2016 till 2018. 

I rapporten har man hämtat uppgifter om BNP och förväntad frisk livslängd från Världsbanken och WHO.  Uppgifterna vägs samman med enkätfrågor om det finns vänner och familj som ställer upp, möjlighet att påverka sitt liv, hur generös man är mot andra och upplevelsen av korruption i samhället.

Minst lyckliga är de som bor i Sydsudan, landet hamnar på sista och 156:e plats. Centralafrikanska republiken hamnar på 155:e plats och Afghanistan på 154:e plats, enligt rapporten. 

De länder som klättrat mest på FN:s lyckoindex var Benin, Nicaragua och Bulgarien. De som i sin tur sjunkit mest är Venezuela, Syrien och Botswana.

Världens lyckligaste länder

  1. Finland
  2. Danmark
  3. Norge
  4. Island
  5. Nederländerna
  6. Schweiz
  7. Sverige
  8. Nya Zeeland
  9. Kanada
  10. Österrike

Världens minst lyckliga länder 

156. Sydsudan 
155. Centralafrikanska republiken 
154. Afghanistan 
153. Tanzania 
152. Rwanda 
151. Jemen 
149. Malawi 
148. Syrien 
147. Botswana 
146. Haiti 

Källa: World Happiness Report 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer