Komikern Bianca Kronlöf och programledaren Pekka Heino är glada men också chockade över Finlands topplacering. Foto: TT

Finländare i Sverige chockade över glädjebeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Chockade och glada. Så beskriver de svenskar med finska rötter som SVT Nyheter pratat med sina tankar kring att Finland toppar listan över World Happiness Report.

Komikern Bianca Kronlöf, som tidigare i intervjuer sagt att hon är ”väldigt finsk hemma” när hon är hemma med sin mamma, skrattar högt när hon hör att Finland toppar lyckolistan.

– Finland har en av världens högsta statistik på självmord, så det är den identiteten jag bär med mig, säger hon.

När hon hör om vilka kriterier som rapporten bygger på, som till exempel bristen på korruption, funderar hon över begreppet lycka.

– Jag tänkte att lycka mer skulle vara att man har nära relationer, är hälsosam, om skrattar mycket i veckan. Det som rapporten utgår från låter som ett trist liv, säger hon.

”Finsk publik brutalt ärlig”

Hon har uppträtt som komiker både i Sverige och Finland och har märkt av några skillnader.

– Att uppträda i Finland liknar att uppträda i norra Sverige. Publiken är brutalt ärlig, skriker rakt ut och är aktiv.

”Grattis Finland”

Även programledaren Pekka Heino, som lämnade Finland för 45 år sen, är överraskad över Finlands placering.

– Historiskt har finnar varit… jag ska inte säga glädjelösa, men ändå lite tungsinta ändå. Och ekonomin har inte varit så bra, så vitt jag förstår, vilket gör det här ännu mer överraskande, men samtidigt roligt.

I december 2017 firade Finland 100 år av självständighet, något som kanske lett till bättre självförtroende, säger Pekka Heino, som avslutar med:

– Grattis Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.