Statsminister Stefan Löfven emot Finlands nya statsminister Sanna Marin på Harpsunds herrgård. Statsministrarna kommer att diskutera frågor som rör våra båda länder samt aktuella EU-frågor Foto: SVT

Finlands nya statsminister Sanna Marin på besök i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Svenska och finländska statsministrar har som tradition att, som installerade på sin post efter val, göra det första utlandsbesöket hos varandra. Och under onsdagen anlände nytillträdda Sanna Marin (SDP) till Sverige. När hon träffade Stefan Löfven (S) på Harpsund stod både EU-frågor och frågor om Östersjöområdet på agendan.

– Som vi har konstaterat i vårt regeringsprogram är relationen mellan Finland och Sverige oerhört viktig för oss och vi vill fortsätta att utveckla den i framtiden. Sverige är vår närmaste granne och jag hoppas utbytet mellan våra länder fördjupas ytterligare, säger Sanna Marin (SDP) under en gemensam pressträff med Stefan Löfven (S).

Fördömer Irans attack

Efter de senaste dagarnas händelser, diskuterades också situationen i Irak och Iran. Både Sverige och Finland har soldater i Irak som deltar i arbetet i den internationella koalitionen mot IS.

– Finland har i dag fördömt Irans attacker mot krishanteringsbaser där även finska truppen finns, säger Sanna Marin.

Löfven ett undantag

Sanna Marin från Socialdemokraterna (SDP) efterträdde partikollegan Antti Rinne som tvingades avgå i december, efter mindre än ett år som statsminister.

Sedan Marin tillträdde är Löfven ett undantag – Löfven är den ende mannen bland fem nordiska länders statsministrar. Danmark, Norge, Island och Finland leds nu alla av kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.