Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu vill de att Finland och Sverige ska stå lika nära varandra som de två gör”, säger Liselott Lindström. Hör SVT:s korrespondent i Finland om samarbetet i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige och Finland planerar gemensamma regeringsmöten

Uppdaterad
Publicerad

Finland och Sverige kommer från och med nu att ibland ha gemensamma regeringssammanträden, berättade de båda ländernas statsministrar Ulf Kristersson (M) och Petteri Orpo (Saml) under en pressträff på Harpsund. Mötet fokuserade på det säkerhetspolitiska läget och var Orpos första besök i Sverige i egenskap av statsminister.

Ett annat ämne som har avhandlats är EU:s stöd till Ukraina. Även frågor om konkurrenskraft och grön omställning stod på agendan, enligt ett pressmeddelande från Sveriges regering.

Nästa gemensamma regeringssammanträde är planerat att hållas nästa år i Sverige, meddelade statsministrarna.

Flera gemensamma intressen

Regeringssammanträdet är ett led i att stärka ländernas samarbete. Länderna finner att man har gemensamma intressen gällande säkerhet, men också i flera EU-frågor som bland annat skogen.

Regeringarna har en gång tidigare möts i ett gemensamt regeringssammanträde 2009.

SVT:s korrespondent: Vill lära av varandra

Liselott Lindström, SVT:s korrespondent i Finland, kallar mötet för ”en manifestation av den bromance” som finns mellan statsministrarna.

– Det var väldigt kärvänligt på alla sätt och vis.

Hon säger att mötena, som liknar dem som Tyskland och Frankrike har tillsammans, är ett tillfälle för länderna att lära av varandra.

– Det här är ändå något nytt och relativt stort. Det tyder på att man vill fördjupa det rent politiska samarbetet, säger Liselott Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.