Viking Line ställer in flera avgångar under måndagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Strejk: Finlandsfärjor ställs in under måndagen

Uppdaterad
Publicerad

Medlingen mellan parterna i den finska förhandlingen bröt samman på söndagskvällen. Det innebär att flera finska fackförbund, inklusive Finlands Sjömans-Union, går ut i sympatistrejk på måndagen och flera Finlandsfärjor mellan Sverige och Finland ställer in sina avgångar.

Det blev ingen lösning i den finska postkonflikten under söndagen, skriver Hufvudstadsbladet. Flera finländska fackförbund har beslutat om sympatiåtgärder, och ett av dem – Finlands Sjömans-Union – gör att flera Finlandsfärjor kommer ställa in avgångar från och med måndagen. Alla finskflaggade fartyg i utrikestrafik kommer därför att stå still.

Viking Line meddelar på sin hemsida att totalt tio avgångar med Amorella, Gabriella, Grace, Mariella och Rosella ställs in.

Wasaline som trafikerar sträckan Umeå till Vasa har skrivit på sin sajt att kvällens avgångar är inställda men att man hoppas att kunna köra på måndagen om stödstrejken har avslutats.

Tallink Silja skriver på sin hemsida att sympatistrejken påverkar fartyget Baltic Princess som trafikerar Stockholm-Åbo. Måndagens avgångar kommer att ställas in om inte parterna når en lösning. Även Silja Serenade som trafikerar Stockholm-Helsingfors ställer in avgångarna till och med tisdag morgon om ingen lösnings nås tidigare.

Inställda flyg

Sympatistrejken drabbar också markservicen på flygplatsen i Helsingfors. Finnair har därför hittills ställt in 26 flygningar under söndagskvällen och skriver i ett pressmeddelande att bolaget förmodligen ställer in ytterligare 250 av sina totalt 377 flygningar under måndagen.

Flygningar till och från Arlanda, Bromma, Umeå och Landvetter drabbas då flera avgångar ställs in under måndagen.

– Om man ska sammanfatta det så är all Finnairs trafik till Helsingfors inställd i dag, utom en avgång och ankomst på Arlanda. Det betyder att det är sju inställda avgångar och ankomster på Arlanda, säger Åsa Öhman, pressansvarig vid Swedavia, till TT.

Den finska konflikten gäller kollektivavtalet för 10 000 postanställda. Roten till konflikten handlar om 700 pakethanterare som flyttats till ett annat kollektivavtal, vilket väntas ge dem klart sämre villkor, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Strejken kan fortsätta fram till den 22 december om ingen lösning hittas före det, rapporterar Yle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer