Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det någon partiledare som inte korvposerat? Se videon. Foto: TT/SVT/Faksimil

Finns det någon partiledare som INTE poserat med korv?

Uppdaterad
Publicerad

I Ekots partiledardebatt hade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch hade med sig en falukorv in i studion – och blev i det ögonblicket del av en mångårig svensk politisk tradition: korvposerandet.

– Jag är lite förvånad över att partiledarna ännu inte upptäckt den inlagda sillens potential, säger måltidsforskaren Richard Tellström.

Att svenska politiker är måna om att synas i offentligheten ackompanjerad av en korv är inte en ny spaning – 2022 års riksdagsval är heller inte på något sätt den första valrörelsen präglad av korvposerande. Men vad vill man kommunicera till väljarna med just en korv?

– Genom att låna av industrikorvens vardaglighet blir man själv vanlig. Man blir också vanligare än om man hade valt en dyrbar hantverkskorv, eller en utländsk korv som en salsiccia eller bratwurst. Så en valrörelsekorv är alltid en korv med bröd eller en falukorv, säger Richard Tellström till SVT Nyheter.

virala valet 2022

”Lite förvånad..”

Sedan menar han att korven inte nödvändigtvis behöver vara enda metoden att signalera svenskhet och vardaglighet.

– En knäckebrödsmacka med ost signalerar också historisk svenskhet, så också gravad lax med en dillig senapssås. Jag är lite förvånad över att partiledarna ännu inte upptäckt den inlagda sillens potential. Den har en kryddig historia men tillåter samtidigt oändliga möjligheter att vara innovativ och framtidsinriktad, säger Richard Tellström.

Finns det någon aktiv svensk partiledare som inte poserat med korv? Se en genomgång av politikernas relation med korven i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

virala valet 2022

Mer i ämnet