Svenska Spel: Vi är ingen vårdande instans

Publicerad

Enligt Riksrevisionens rapport misslyckas statens spelmonopol motverka missbruk, spelberoendet riskerar tvärtom att öka.

Riksrevisionens granskning visar att färre människor spelar, men för mer pengar. I vissa grupper har spelberoendet ökat.

Det svenska spelmonopolet når inte målet att i första hand fungera som ett socialt skydd och motverka överdrivet spelande. För lite pengar satsas på forskning och förebyggande arbete.

–Det finns ett antal problem som gör att spelberoendet kan komma att öka. De styrmedel man använder är inte tillräckligt effektiva, säger riksrevisor Claes Norgren till SVT Nyheter.

Svarar på kritiken

Rapporten riktar kritik mot två områden. Dels tillstånden som ges där de menar att villkoren är för otydliga och att tillsynen inte är tillräcklig. Den andra delen handlar om statens bolag Svenska Spel. Där menar Riksrevisionen att företaget brister i spelansvarsåtgärder.

Svenska Spel svarar i en intervju med SVT Nyheter på kritiken och säger att man gör så gott man kan, men har en del kvar att jobba på.

–-Det är inte vår uppgift att vårda den spelberoende. Vi är ingen vårdande instans – det är vi inte bra på. Däremot vet vi vilka spel som är mer eller mindre farliga. Där kan vi göra skillnad och se till att inte fler hamnar i spelberoende. Men till exempel i riskgruppen unga män, 20-24, ser vi ju ett ökat spelande. Där måste vi vidta åtgärder, säger Lennart Käll, vd för Svenska Spel till SVT Nyheter.

Finansmarknadsminister Peter Norman säger till SVT Nyheter att han välkomnar Riksrevisionens kritik, och att man från regeringens sida arbetar med en ny spellagstiftning där spelmissbruket ligger i fokus.

Om granskningen

Visa

Riksrevisionen har granskat statens roll på den svenska spelmarknaden, och om spelregleringen leder till att riksdagens mål för spelpolitik och folkhälsopolitik uppfylls.

Målen är en sund och säker spelmarknad där social skyddshänsyn ska beaktas och där skadeverkningar av överdrivet spelande ska minska.

Riksrevisionen har bland annat gjort dokumentstudier och intervjuer med aktörer på spelmarknaden och andra liknande marknader.

Granskningen av spelmarknaden ingår i en serie granskningar som Riksrevisionen genomför, som kallas Staten på marknaden.

Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen som har i uppgift att granska statens verksamhet genom oberoende revision.

Källa: Riksrevisionen (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spelberoende

Mer i ämnet