Men en senare skiva kan ge billigare mat på bordet.
Ett sämre kräftfiske och en stor efterfrågan har gett ett högre pris på huvudrätten sena augustikvällar.
– Finns det mindre så stiger ju priset. Efterfrågan är ju extremt stor nu på grund av att det är kräftsäsong, säger fiskhandlare Joakim Petersson i Göteborg och visar runt bland kokta havskräftor från dagens auktion:
Kokta klarröda sötvattenskräftor, för många den traditionella bilden av hur kräftor brukar se ut.
Upp till 260 kronor per kilo har auktionspriset på havskräftor varit i Göteborg. Med moms och auktionsavgift landar priset på runt det kunden betalar i butiken, 298 kronor kilot.
Naturliga skäl kan ligga bakom de mindre volymerna. Havskräftan brukar ömsa skal i juni, juli, men i år sker ombytet först flera veckor senare. Då vill kräftan byta om i fred, gömmer sig och blir inget lätt byte.
Göteborgs fiskauktion ger dock en ljus prognos.
– Om man tittar på de senaste dagarna så har vi haft en betydligt bättre tillgång än under resten av året vilket har resulterat i att priserna faktiskt har gått ned, säger Klas Westlund, ordförande i Göteborgs fiskauktionsförening.