Det kan bli fiskestopp längs ostkusten nästa år för att rädda gäddan. Foto: SVT

Fiskefria områden kan rädda gäddan

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mer än dubbelt så mycket gädda i områden där fiske är förbjudet på våren. Därför väntas nu länsstyrelserna längs ostkusten föreslå fiskestopp i delar eller hela skärgården på våren. Det kan börja gälla redan nästa år.

Det är kris för gäddan på ostkusten – den har minskat kraftigt sedan 80-talet. Den är i stort sett borta i ytterskärgården och nu finns den i stort sett bara kvar i och nära de grunda lekvikarna långt in i skärgården.

Skydd gav mer gädda

För att se betydelsen av sport- och nätfiske har länsstyrelsen i Stockholm undersökt effekten av att förbjuda fiske på våren. Provfiske med spö under framförallt 2017 i visar en stor skillnad.

I de 15 fredade områdena fanns det mer än dubbelt så mycket fisk. Där fångades en gädda per spötimme. I närliggande vikar fångades bara 0,4 per timme.

Havsörnsvik blev gäddeldorado

I Licknevarpsfjärden utanför Valdermarsvik i Östergötland, som varit helt skyddat sedan 70-talet bland annat på grund av havsörn, fångade två personer 98 gäddor på en dag. Det är mer sex i timmen per person.

– Det är 40-50 gånger mer än utanför viken, bara 500 meter bort, säger Henrik Andersson, länsfiskekonsulent i Stockholms län som genomfört studien.

Gäddfiskestopp väntar

I höst väntas länsstyrelserna mellan Uppland och Östergötland föreslå gäddfiskestopp på våren, antingen i hela skärgården under våren eller i ett större antal skyddade lekområden. Det måste beslutas av Havs- och vattenmyndigheten, och kan i så fall börja gälla redan nästa år.

– Min förhoppning är att vi genom de åtgärder vi kommer att föreslå kommer att stärka gäddbestånden och få ett bättre fiske. Vi vet också att starka rovfiskbestånd har stor betydelse för övriga ekosystem lokalt i skärgården, så genom ökade gäddbestånd får vi även en friskare miljö, säger Henrik Andersson.

Därför har gäddan minskat

Forskarna pekar på att lekområdena i dom grunda vikarna har blivit sämre, det är muddrat och utdikat. Sedan har övergödningen i öppna havet stört ekosystemet och fördelningen mellan rov- och bytesfisk.  Gråsälen har ökat starkt och tar både gädda och bytesfisk. Ny forskning visar att gråsälarna nu tar dubbelt så mycket fisk som skarven, en fågel som också kan ta gäddor. Men den lever i huvudsak på annan fisk som är mer talrik. Sport- och nätfiske påverkar också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.