I dag är det dags för målsägandesidan att ta över förhören av terroråtalade Akilov. Foto: TT/Polisens förundersökning

Fjärde rättegångsdagen: Offrens advokater förhör Akilov

Uppdaterad
Publicerad

Rakhmat Akilov tycker fortfarande att attentatet på Drottninggatan var rätt – men han har svårt att svara på om han känner ånger.

I dag pressas han hårt av offrens advokater om hans känslor över dådet. Svaren blev kortfattade och utan känslor.

SVT Nyheter är på plats inne i säkerhetssalen där terrorrättegången pågår.

Det är 13 målsägandebiträden som företräder de 150 målsägandena och som i dag får chansen att ställa sina frågor till Akilov. Advokaterna pressar Akilov på om hans känslor över att barn skadades och att människor sprang för sitt liv. Men svaren från Akilov är kortfattade och utan känslor.

Akilov fick av målsägandebiträdet Göran Hjalmarsson frågan om han kände någon ånger för det han gjort.

Terrordådet i Stockholm

– Det är svårt för mig att svara på. Måste jag svara? säger Akilov.

Han fortsätter:

– Någon måste göra något för att stoppa dem (svenskarna). När Taimour Abdulwahab al-Abdaly sprängde sig på Drottninggatan (bombdådet i Stockholm 2010) borde det ha varit en varning, men inget hände. Attacker kommer att fortsätta om Sverige inte avbryter sina insatser mot IS. Men jag vill understryka att jag inte vill hota någon, säger Akilov.

”Har inte IS erkänt det?”

Målsägandebiträdet Gustaf Linderholm informerade Akilov om att IS inte har tagit på sig dådet och vad han kände över det. Det är tydligt att Akilov inte känner till det och är förvånad. I sina chattar med kontakter innan dådet var han tydlig med att han hoppades och ville att IS skulle erkänna honom och hans dåd.

– Har inte IS erkänt det? Det är Allahs vilja, svarar Akilov

Akilov pressas hårt av målsägandebiträdena på om han ville döda barn eller inte. Akilov nekar till att han valde Drottninggatan och tidpunkten för att där fanns många barn. Han säger att ”det skulle vara bättre på kvällen då det var fler turister och färre barn”.  Akilov menade att han ville döda så många turister som möjlighet för att hans dåd skulle få efterdyningar i flera länder.

– Försökte du undvika barn? frågar Hjalmarsson.

– Ja.

– Men det var okej att döda barn?

– Nej.

Pressas på om han försökt skada kvinnor och barn

Dagen började med att målsägandebiträdet Mari Schaub, som representerar nio målsäganden varav två barn på fem och tolv år, tog ordet och frågade om Akilovs tro och utövande av islam.

Schaub undrade också om skriftlärda har fel när de säger att man inom islam inte får attackera civila.

– Det finns inte, under ett krig får man attackera alla som strider mot muslimer, säger Akilov.

Göran Hjalmarsson frågade till slut om Akilov hade något att säga till dem som lever med minnena och skräcken från den här dagen.

– Nej. Det är Allah som kommer att döma dem och som kommer att förklara för dem eller mig vad vi gjorde för fel, svarade Akilov.

Inte heller har Akilov något att säga till de anhöriga som har förlorat någon älskad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet