Foto: TT/SVT

Fler anklagelser om övergrepp i kölvattnet på #metoo

Uppdaterad
Publicerad

En artist som tävlat i Melodifestivalen samt en känd komiker anklagas båda för våldtäkt. Det är de senaste i raden av manliga kändisar som anklagats för trakasserier och sexuella övergrepp i samband med metoo-uppropet på sociala medier.

Polisen har inlett en förundersökning gällande ”grovt brott” mot en känd komiker, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt uppgifter till tidningen har åtminstone tre kvinnor anmält mannen för flera olika typer av trakasserier och övergrepp.

Snoppbild på Snapchat

En kvinna hävdar att komikern skickat bilder på sitt könsorgan till henne på Snapchat, ett socialt medium där meddelanden inte sparas och avsändaren kan se om mottagaren gör en skärmdump på innehållet.

När hon ifrågasatte hans beteende kallade han henne hora och slyna.

Vill inte bemöta våldtäktsanklagelse

DN har även talat med en kvinna som anklagar komikern för våldtäkt, det ska ha skett 2016. Hon har av olika skäl inte gjort någon polisanmälan mot honom.

Mannen vill inte ställa upp på någon intervju och hälsar via sin agent att han inte vill kommentera anklagelserna.

Övergrepp mot barn

Det är Aftonbladet som rapporterar om våldtäktsanklagelsen mot en artist. Övergreppet ska ha inträffat för sex år sedan, då den drabbade kvinnan var 14 år. Hon ska ha träffat artisten i samband med en fest i dennes studio, där hon bjöds på alkohol.

Enligt kvinnan blev hon berusad och när hon befann sig i hjälplöst tillstånd våldtagen av artisten. Händelsen polisanmäldes och rubricerades som sexuellt övergrepp mot barn. Men förundersökningen lades ner eftersom brott inte kunde styrkas.

Förnekar händelsen

Några år senare såg kvinnan artisten tävla i Melodifestivalen och minnena kom tillbaka. I samband med kampanjen #metoo gick hon ut på sociala medier och berättade om övergreppet.

Enligt Aftonbladet förnekar artisten att händelsen inträffat och hävdar att kvinnan hittat på historien.

Anklagelser mot Expressen-medarbetare

Medievärlden uppger på fredagen att en kvinnlig tidigare Expressen-medarbetare polisanmält en frilansande kollega för att ha utsatt henne för sexbrott. Händelsen ska ha inträffat 2003 då hon var nyanställd vikarie.

Enligt kvinnan berättade hon om händelsen för sin chef. Hon kallades till ett möte där hon befann sig på ena sidan bordet och den anklagade mannen på den andra, tillsammans med flera chefer. Det hela utmynnade i en ursäkt och en känsla av absurditet, berättar kvinnan.

”Minustolerans”

Polisen bekräftar att man tagit emot en anmälan nu i veckan, men lagt ned ärendet eftersom det eventuella brottet är preskriberat.

Medievärlden har talat med flera personer som tidigare arbetat på Expressen som vittnar om en arbetsplats präglad av sexism. Detta ska ha varit under åren 2000-2010, och enligt nuvarande chefredaktören Thomas Mattsson tillämpar tidningen numera inte ”nolltolerans” utan ”minustolerans” mot sexism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer