Foto: Scanpix

Fler anmäler brister i arbetsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombud anmäler allt oftare sina arbetsplatser för brister i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket.

På sex år har antalet anmälningar ökat med 59 procent. Det är allvarligt menar Arbetsmiljöverket.

– Det här ska faktiskt arbetsgivare och skyddsombud kunna diskutera på plats. Det tyder ju på att det finns brister i den dialogen och det är inte bra, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Det blir allt vanligare att skyddsombud anmäler sina brister i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Mellan åren 2006 och 2012 har anmälningarna ökat med 59 procent.

”Arbetsmiljön mer utsatt”

Det handlar bland annat om dålig ventilation, stress, farliga redskap och olämpliga lokaler. En del av ökningen tror Mikael Sjöberg beror på en större anmälningsbenägenhet bland skyddsombuden, men han tror inte att det är hela förklaringen.

– Det finns också det här att arbetsmiljön har blivit mer utsatt, på vissa ställen är inte arbetsmiljön acceptabel.

Hur viktigt är det att man gör något åt det här nu?

– Det är ganska centralt. Sverige, som är ett civiliserat land ska inte acceptera att människor blir sjuka eller skadade på sin arbetsplats. Vi vet ju också om att vi måste jobba längre i framtiden och om folk ska vilja och kunna jobba mer så, måste vi ha en bra arbetsmiljö, säger Mikael Sjöberg.

2006: 360

2007: 317

2008: 339

2009: 352

2010: 412

2011: 428

2012: 574

Källa: Arbetsmiljöverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer