Fler anmäler misshandel av okänd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen får allt fler anmälningar om misshandel där offret och gärningsmannen inte känner varandra.

Under de första elva månaderna i fjol anmäldes 34.092 fall, skriver Metro. Det är 5 procent fler än samma period 2005 och 19 procent fler än 2004.

Mer alkohol och nöjesliv, fler vapen bland ungdomar och ökad anmälnings- benägenhet är några förklaringar bland poliser som Metro har talat med.

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) ifråga- sätter dock om våldet ökat eftersom det inte är fler skadade som får vård.

-Studerar man sjukhusdata är det inte fler personer som söker upp akuten på grund av att de utsatts för våld på gator och torg, säger Brås forskningschef Felipe Estrada.

Rädda beväpnar sig

Sammy Korhonen på citypolisens ungdomsrotel i Stockholm säger att rädslan för att själv bli utsatt påverkar utvecklingen.

-Anonyma undersökningar visar att folk beväpnar sig mer. Vi vet också att många inte vågar anmäla misshandel av rädsla för repressalier, och då är man inne på övergrepp i rättssak, säger Korhonen till Metro.

Per Svartz, taktisk ledare för polismyndigheten i Skåne, säger å andra sidan att benägenheten att anmäla brott har ökat. Han pekar också på alkoholens betydelse.

-Det är en förväntad utveckling sedan vi släppte på gränserna för alkoholinförsel. På sju år fick vi en 35-procentig höjning av konsumtionen, säger han.

Stadig ökning

1981 polisanmäldes drygt 24.000 fall av misshandel, varav 11.000 med okänd gärningsman. Antalet anmälningar har därefter ökat gradvis: 1990 anmäldes drygt 40.000 misshandelsfall (19.400 med okänd gärningsman), 2000 knappt 60.000 fall (27.400) och 2005 72.600 fall (35.500). Ungefär ett fall av 90 betecknas som grovt.

Flest misshandelsanmälningar i proportion till befolkningen görs i Stockholms län: 10,3 per tusen invånare 2005. Kronobergs län låg lägst på listan med 5,9 anmälningar per tusen invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.