Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fler ansöker om att pausa amorteringen

Uppdaterad
Publicerad

Oroliga kunder och fler ansökningar om amorteringsfrihet – att den ekonomiska situationen är tuff för många märks hos bankerna.

För att bli beviljad tillfällig amorteringsfrihet behöver hushållet påvisa en kraftigt minskad inkomst. Vanliga orsaker är arbetslöshet eller sjukskrivning – men också ökade utgifter.

Trots att arbetslösheten minskade under 2022 uppger flera banker att ansökningarna om att få amorteringen pausad har ökat.

– Vi har under hösten och vintern sett en ökning av antalet ansökningar om amorteringsfrihet. Men det är från låga nivåer, och antalet ansökningar är också väldigt begränsat om man tittar på vårt totala antal bolånekunder, säger Niklas Magnusson, presschef på SEB.

Efterfrågan på rådgivning stor

Räntehöjningar är inte ett skäl till pausad amortering, ett eventuellt högre ränteläge ska nämligen räknas in när man beviljas ett bolån. Det tyder i stället på att ökade utgifter på grund av inflationen, liksom exempelvis höga elräkningar, kan vara orsaken till att fler vill pausa sin amortering.

Danske bank delar bilden av att antalet förfrågningar från kunder som ansöker om amorteringsfrihet har ökat, även om det fortsatt är på en låg nivå. Däremot är efterfrågan på rådgivning mycket stor, uppger Anneli Adler, privatmarknadschef på Danske Bank Sverige.

”Det är väsentligt fler än tidigare som både ringer och är oroliga och som söker om anstånd. Vi försöker använda amorteringsventilen så mycket det bara går för de kunder där vi ser att det är enda lösningen, men ofta kan en rådgivning skapa lugn”, skriver hon i ett mejl till SVT.

6 000 kunder fick ja 2022

Även Swedbank har under de senaste månaderna sett en ökning av antalet kunder som kontaktat dem om amorteringsfrihet, uppger bankens presstjänst.

Några exakta siffror över hur många kunder det rör sig om vill bankerna inte uppge.

Enligt Finansinspektionen beviljades 6 000 kunder amorteringsfrihet under hösten 2022. Någon jämförelsesiffra från tidigare år finns dock inte.

Nuvarande amorteringskrav för bolån

Det ursprungliga amorteringskravet för bolån, som infördes 2016, innebär att man ska amortera två procent om belåningsgraden är över 70 procent och en procent om den är över 50 procent. Det skärpta kravet, som infördes 2018, innebär att man också ska amortera en procent om lånet är 4,5 gånger högre än hushållets årliga bruttoinkomst. Har man mindre än 30 procent i insats och inte tillräckligt hög lön kan man alltså behöva amortera tre procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.