Asylärenden växer på hög

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket beräknar att 54.000 personer kommer att söka asyl i Sverige nästa år.

Orsaken till att så många söker asyl är framför allt situationen i Syrien. Om verkets prognoser blir verklighet kommer antalet asylsökande att bli det högsta sedan Balkankrigen på 1990-talet.

Enligt Migrationsverket gör bristande kapacitet att ärenden växer på hög och att väntetiderna ökar.

Verket har börjat arbetet med att öka kapaciteten men uppskattar att det kommer att ta över ett år innan man kommer ifatt. 

”Situationen mycket ansträngd”

Sedan september har antalet asylsökande legat på omkring 1.250 i veckan. Det överstiger med råge Migrationsverkets kapacitet på mellan 500 och 700 asylärenden i veckan.

”Situationen är mycket ansträngd och Migrationsverket har för tillfället fokus på att hinna med att ta emot och registrera ansökningar, hitta inkvartering, identifiera och prioritera ärenden som kan förväntas avslutas snabbt och därmed frigöra platser i mottagningssystemet samt att bygga ut antalet platser i boendet så att det motsvarar det just nu akuta behovet”, skriver verket i sin prognos.

Den bristande kapaciteten gör att högen av ärenden kontinuerligt växer och att väntetiderna för asylsökande ökar.

Boenden saknas

”Den situation som nu utvecklar sig innebär ett behov av ett mycket stort mottagande i landets kommuner samtidigt som tillgången till platser i kommunerna inte ökar i samma omfattning”, sammanfattar Migrationsverket bristen på boenden till nyanlända.

Situationen i Syrien har gjort att antalet asylsökande från landet har ökat mycket kraftigt på kort tid. I den prognos som presenterades i juli var syrier den tredje största asylgruppen. På bara två månader har den blivit den överlägset största. Bara i september sökte 1.326 syrier asyl i Sverige.

Men även antalet sökande från andra stora asylländer har ökat. Jämfört med förra året har exempelvis antalet sökande från Somalia och Afghanistan ökat med 52 respektive 24 procent.

Även antalet ensamkommande barn har fortsatt att öka – med 43 procent hittills i år jämfört mot samma period förra året. 60 procent av barnen kommer från Afghanistan.

Vill ha mer pengar

För att klara av 54.000 asylansökningar nästa år vill Migrationsverket ha 158 miljoner kronor i utökade anslag. Och för att hantera osäkerheten i prognoserna vill verket att nuvarande anslagskredit på tre procent, redan i år höjs till fem procent för att slutligen utökas till tio procent 2013.

”För kommande år i perioden behövs cirka 500 miljoner kronor per år utöver anvisade medel för att klara att bedriva verksamheten”, skriver Migrationsverket i sin prognos.

-När det gäller boende och ersättningar begär vi en ökning på nästan 1 miljard kronor, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till TT.

TT: Kommer ni att få höjda anslag i den nivå som ni vill?

-Det kan man bara spekulera om. Det finns ju en budgetprocess där det här går in nu. Vad vi gör är att vi har en bra dialog med regeringen. Jag träffade ministern i fredags om detta. Det är ett regeringsbeslut som måste passera finansdepartementet och det tar ju sin tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer