Fler drabbas av gonorré – som blir allt svårare att bota

Uppdaterad
Publicerad

Könssjukdomen gonorré, som i värsta fall kan leda till sterilitet, ökar kraftigt i Sverige. Förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. Gonorrén är mer svårbotad än förut då den blivit allt mer motståndskraftig mot flera antibiotikasorter.

I dag finns det en behandling som fungerar mot könssjukdomen, men om den också utvecklar en antibiotikaresistens kan det enligt läkaren Anne González bli krångligt för de smittade.

– Istället för en injektion eller tabletter mot sjukdomen kan den drabbade vara tvungen att bli inlagd i flera dagar för att få behandling.

Förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800.

Flest män smittade

Enligt statistik från Folkhälsamyndigheten var 76 procent av de rapporterade fallen män. Män som har sex med män utgjorde hälften av de rapporterade gonorréfallen 2018 och åldersgruppen 15-19 år var den grupp som hade den högsta procentuella ökningen.

Hör Anne González, specialist i allmänmedicin berätta mer om könssjukdomen – och vad som gör den svårbotad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.