Kondom – det säkraste sättet att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia och gonorré. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Fler drabbas av gonorré och klamydia: ”En stark ökning”

Publicerad

Allt fler personer har drabbats av gonorré och klamydia i länet. Siffrorna är rekordhöga i år jämfört med de fem senaste åren. Det visar nya siffror från Region Uppsala.

Antalet personer som drabbats av könssjukdomen klamydia hittills i år är 679 personer. Det är en ökning från förra halvåret då det var 533 personer.

– Det här är en väldigt stark ökning. Från att vi haft fallade siffror under ett antal år så ökar det nu och det är verkligen ett trendbrott, säger Johan Hedlund, smittsjuksköterska vid Region Uppsala.

Personer som drabbats mest detta år är kvinnor mellan 15 och 19 år.

– Tidigare var det den gruppen som minskade mest. Klamydia har kommit in i den här gruppen där man tidigare varit skyddad och nu ser vi en snabb spridning.

Han menar på att det är ett tecken på ökat risktagande, och eventuellt att fler personer har fler partners, och utan att ha testat sig har oskyddat sex.

Även ökning av antalet fall gonorré

44 personer har drabbats av gonorré, en ökning med 9 fall sedan förra året.

– Det är en jämn ökning över tid. Det har däremot skett en ändring i vilka det är som får diagnosen. Förra året var det ganska många män som har sex med män, det man också kallar för en homosexuell smitta. I år är det den heterosexuella smittan som har ökat ordentligt, säger Johan Hedlund.

Han menar att det beror på att det är en sexuellt aktiv grupp och om sjukdomen kommer in i gruppen, kan det få en relativt snabb spridning.

Första halvåret 2019, 679 fall av klamydia, 44 fall av gonorré

Första halvåret 2018, 533 fall av klamydia, 35 fall av gonorré

Första halvåret 2017, 623 fall av klamydia, 29 fall av gonorré

Första halvåret 2016, 664 fall av klamydia, 22 fall av gonorré

Första halvåret 2015, 597 fall av klamydia, 19 fall av gonorré

Statistik: Region Uppsala

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer