Fler fattiga i Sverige

Publicerad

Svenska folkets ekonomiska standard har ökat med 35 procent under perioden 1999-2009. Men standardökningen har inte varit jämnt fördelad. Sämst utveckling har ensamstående kvinnor med barn haft, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Sammanboende med barn har under perioden haft en inkomstutveckling på 39 procent, för ensamstående män med barn har standarden ökat med 36 procent medan den stannat på 19 procent för ensamstående kvinnor med barn.

Under 2000-talet har andelen av befolkningen med låg ekonomisk standard ökat från 8 till 13 procent. För ensamstående med barn har andelen ökat från 11 till 27 procent och för sammanboende med barn från 8 till 10 procent, enligt SCB.

Men ekonomisk standard menar SCB den disponibla inkomsten justerad med hänsyn till hushållets försörjningsbörda. Med låg ekonomisk standard menas lägre än 60 procent av medianvärdet i befolkningen. År 2009 låg medianvärdet på 194 000 kronor.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer