Fler fiskar på röd lista

Uppdaterad
Publicerad

Ät inte rödspätta, marulk, tunga och svärdsfisk. Läget för dessa populära matfiskar är kritiskt. Det skriver Världsnaturfonden i dag i en uppdaterad version av konsumentguiden ”Fisk till middag?”.

Orsaken till rödlistningen är att bestånden är överfiskade, hotade eller fiskade på sätt som inte är miljövänliga. Andra fiskar på listan är bland annat torsk, ål och hälleflundra.

Däremot är det fritt fram att äta sej, sill, strömming, hummer och miljömärkt Alaska pollock.

Det är en kombinerad bedömning av hur fiskbestånden mår, mängden bifångster i fisket och fiskemetodernas direkta effekter på havsmiljön som avgör om en fiskart blir rödlistad av Världsnaturfonden.

Fiskimporten ökar

När bestånden av till exempel torsk minskar i svenska vatten, så har importen av fisk och skaldjur från andra delar av världen nästan fördubblats de senaste åren. Men många av de fiskar som ersatt torsken på våra tallrikar är nu hotade.

-Vi flyttar egentligen bara problemet med utfiskning, svartfiske och bifångster till andra delar av världen. Det vi behöver är en tydlig märkning av fisk som gör det möjligt att spåra den från fiskebåten till butiken, oavsett var fisken kommer ifrån, säger Lars Kristoferson, generalsekreterare på Världsnaturfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.