Orsaken till rödlistningen är att bestånden är överfiskade, hotade eller fiskade på sätt som inte är miljövänliga. Andra fiskar på listan är bland annat torsk, ål och hälleflundra.
Däremot är det fritt fram att äta sej, sill, strömming, hummer och miljömärkt Alaska pollock.
Det är en kombinerad bedömning av hur fiskbestånden mår, mängden bifångster i fisket och fiskemetodernas direkta effekter på havsmiljön som avgör om en fiskart blir rödlistad av Världsnaturfonden.
Fiskimporten ökar
När bestånden av till exempel torsk minskar i svenska vatten, så har importen av fisk och skaldjur från andra delar av världen nästan fördubblats de senaste åren. Men många av de fiskar som ersatt torsken på våra tallrikar är nu hotade.
-Vi flyttar egentligen bara problemet med utfiskning, svartfiske och bifångster till andra delar av världen. Det vi behöver är en tydlig märkning av fisk som gör det möjligt att spåra den från fiskebåten till butiken, oavsett var fisken kommer ifrån, säger Lars Kristoferson, generalsekreterare på Världsnaturfonden.