Studien om att rökare löper högre risk för att insjukna i covid-19 gjorde många väldigt rädda, berättar Annelie Johansson, driftansvarig på Sluta röka-linjen. Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Fler försöker sluta röka under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har lett till att allt fler försöker sluta röka cigaretter. Sluta röka-linjen får fler samtal och försäljningen av rökavvänjningspreparat har ökat.

– Vi har märkt en 80-procentig ökning av produkter för att sluta röka, säger Apoteas vd Pär Svärdson till SVT Nyheter.

Covid-19 kan slå hårt mot lungorna och en kinesisk studie har visat att rökare löper högre risk att insjukna kraftigt. Sedan dess har telefonerna ringt varma på Sluta röka-linjen.

– Många blev skräckslagna och ringde för att de kände att de måste sluta på studs. Men nu den här veckan känns det lite lugnare i ton. Sådana här förändringar blir sällan bra när man är orolig och gör det i affekt, säger Annelie Johansson, driftansvarig på Sluta röka-linjen.

Sedan slutet av mars har samtalen ökat med drygt 30 procent till stödlinjen.

– Vi kan nog säga att coronapandemin har ett finger med i spelet. Under påskveckan har det inte varit någon skillnad mot tidigare år, men den här veckan är känslan att det kommer bli fler samtal igen – även om det är för tidigt för att slå fast, säger Annelie Johansson.

Nikotinplåster ökar

I april har Kronans apotek sålt 15 procent fler nikotinplåster jämfört med tidigare år.

Men Apoteket och Apoteket Hjärtat har inte märkt av någon markant skillnad i försäljningen av nikotinpreparat.

– Det är inte så stor ökning men en viss ökning på e-handeln, säger Magnus Frisk, presskontakt på Apoteket.

Flest äldre män

På nätapoteket Apotea ligger däremot sluta röka-produkterna i topp bland det som kunderna beställer hem.

– Handsprit och huvudvärkstabletter är det vi säljer mest av samt receptbelagd medicin. Men därefter är det rökavvänjningspreparat, säger Pär Svärdson, vd på Apotea.

Den största ökningen är i Stockholm och bland äldre män, berättar Pär Svärdson.

Sista knuffen

Enligt Sluta röka-linjen är det fortfarande för få veckor och samtal för att kunna dra några slutsatser om det finns åldersgrupp som ringer mer nu eller inte. Deras uppfattning hittills är att det är personer av alla kön och åldrar som ringer.

– De flesta som vi har pratat med lyfter coronaviruset som en anledning. Sedan kanske de har funderat över att sluta röka längre, vilket de flesta har gjort och så kommer den här pandemin som den sista knuffen.

Är du en av de som slutat röka? Hör av dig till oss på minvardag@svt.se eller läs mer här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.