Kinesisk studie visar att rökare löper 14 gånger högre risk för att försämras vid coronasmitta. Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Experterna: ”Är du rökare är det här ett bra tillfälle att sluta”

Uppdaterad
Publicerad

Rökare och före detta rökare löper högre risk av att försämras allvarligt vid smitta av det nya coronaviruset, visar en kinesisk studie.
– Det lönar sig alltid att sluta röka. Immunförsvaret och lungornas kapacitet förbättras snabbt, säger Soo Aleman, docent och överläkare, och Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi.

Rökning kan vara en av de största riskfaktorerna, enligt en kinesisk studie som tittat på 78 insjuknade personer.

Patienternas tillstånd följdes upp under en tvåveckorsperiod och mycket tyder på att rökning är kopplat till att försämras i sjukdomen covid-19, står det i rapporten som publicerats i Chinese Medical Journal.

– Hälsan förbättras gradvis efter att man slutar röka. Hur länge och hur mycket du har rökt avgör, men man ser förbättringar ganska snabbt, säger Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi.

”Immunförsvaret förbättras”

Det första som kommer tillbaka när en rökare fimpar är flimmerhåren. Dessa fyller en viktig funktion för att hålla luftrören rena och minska risken för infektion.

– Det lönar sig alltid att sluta röka. Immunförsvaret och lungornas kapacitet förbättras snabbt, säger Soo Aleman, docent och överläkare, och Anna Mia Ekström.

Också e-cigaretter

Patienterna i studien som var rökare eller före detta rökare löpte 14 gånger högre risk för att försämras. Experter ser även tendenser på att de som röker e-cigaretter också är i risk för att insjukna allvarligt, skriver tidningen Scientific American.

– Är du rökare är det här ett bra tillfälle att sluta. Det finns hjälp med rökavvänjningsmedel på apoteket, säger Soo Aleman, docent och Anna Mia Ekström.

Ingen forskning om snus

I dagsläget finns det ingen forskning som tittat på hur snus kan påverka de som insjuknar i covid-19. Däremot går det att säga att handhygien blir ännu mer viktig för både rökare och snusare i dessa tider.

– Man tar handen till ansiktet flera gånger om dagen än vad andra personer gör. Dessutom är det viktigt var man slänger snuset och fimparna, särskilt om man skulle vara coronasmittad, säger Matz Larsson, lungspecialist och överläkare vid Örebro universitetssjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet