Fler friskolor slåss om färre elever

Uppdaterad
Publicerad

Det är fler som jublar om sina vita mössor än någonsin förr. Gymnasieeleverna är rekordmånga och av de ungefär 370.000 går 56.500 på friskolor. I Göteborg är det var fjärde elev.

Jessica Manninen har valt att gå på Cybergymnasiet där de erbjuder gratis körskola.

-Det var jättesvårt att välja för det fanns så himla mycket. Men jag tror att det var mycket med denna skolas upplägg som gjorde att jag valde den. Och sen lite var det körskolan som vi har, säger hon.

Fler skolor kräver mer

-Det är klart att det lockar. Det är mycket pengar det kostar att ta körkort. Här får de teorin gratis och de får 20 körlektioner, säger Iben Tanggård, utvecklingsledare Cybergymnasiet.

Men hon tror inte att bara körkortsutbildningen räcker för att fortsätta locka elever i den allt hårdare konkurrensen.

-Bara här i Göteborg är det ytterligare elva friskolor som söker för att starta igång. Beviljas de tillstånd behöver vi fundera på vad det är som gör oss speciella för att locka eleverna.

Den ökade konkurrensen tvingar också kommunerna att vässa sig. De har tiodubblat sina egna specialprogram med bland annat frisörlinjer, segling och hotell- och restaurangprogram.

-Så viktigt är det inte med körkort. Jag väljer hellre den skola jag vill gå på faktiskt, säger Lina Sjöberg, hotell och restaurangstudent på Burgårdsgymnasiet.

Specialisering skapar problem

De specialiserade linjerna kan dock ge problem för de som vill byta skola. Och de blir allt fler. Även om de kommer mitt i terminen måste kommunens skolor ge plats åt alla elever med godkända betyg.

På kommunala Burgårdsgymnasiet tar man numera in elever fem gånger om året.

-Vi har kanske ett upplägg, medan man på den gymnasieskolan som man fick lämna, hade ett annat upplägg. Det har i något fall blivit nästintill övermäktigt, säger Staffan Hallström, verksamhetschef på Burgårdsgymnasiet.

-Vi har sett att det är fler och fler elever som går ett fjärde studieår i gymnasieskolan. Vi har påtalat det för den sittande gymnasieutredningen som ett bekymmer, säger Sven Sundin, utbildningsråd vid Skolverket.

Elevunderlaget minskar

Än så länge finns det gott om studenter. Det är de stora barnkullarna från nittiotalet. Men de närmaste tio åren kommer antalet elever att sjunka med 100.000. Och då kommer friskolemarknadens bubbla att spricka, varnar Skolverket.

-Bekymren kommer om tre-fyra år när elevkullarna blir mindre igen. Då kommer gymnasieskolan att stå inför det som grundskolorna i dag möter. Nämligen en skarp konkurrens om vilken skola som kommer att få vara kvar, säger Sven Sundin, Skolverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.