I debatten före rökstoppet framfördes farhågor om att restaurangerna skulle tappa många kunder.
80 proc har inte ändrat sina vanor, 10 proc går ut oftare och 5 proc upp- ger att de dragit ner på krogbesöken.
De allra flesta, 90 proc, är nöjda med att slippa tobaksrök på krogen. Bland rökarna är 70 proc nöjda. Temo frågade drygt 2.000 personer.
Andra mätningen
Svenska restauranger och serveringsställen blev rökfria den 1 juni 2005. Innan förbudet infördes gjordes en liknande mätning. Då visade resultatet att 85 proc av de som tillfrågades tyckte att det var bra att krogarna skulle bli rökfria.
I våras var 77 proc positiva till rökförbudet. I dag är siffran 86 proc.
Temo frågade även rökarna om de brukar hålla rökförbudet på krogen. Nästan alla rökare 98 proc svarade ja. Rökarna fick även frågan om de upplever att även andra följer förbudet. Svaret blev ja från 90 proc av de tillfrågade, enligt Folkhälsoinstitutets hemsida.
Svenska rökstoppet
* Den 1 juni 2005 infördes rökförbud ”i restauranger och på andra serveringsställen”, enligt en ändring i tobakslagen. Förbudet gäller lokaler inomhus där mat eller dryck serveras – från konditorier till diskotek. Rökrum blir tillåtna, men där får varken mat eller dryck förekomma.
* Om lagen inte följs kan en kommun – som ansvarar för tillsynen – kräva insatser från ägarens sida. Om inte insatserna genomförs
blir ägaren skyldig att betala ett så kallat vitesbelopp.
* Sedan tidigare är det förbjudet att röka i lokaler för bland annat barnomsorg och hälso- och sjukvård samt på bussar och tåg.
Sedan 2003 kräver lagen rökfria ytor på serveringsställen.
* Även slutna medlemsvillkor på exempelvis en krog omfattas av rökförbudet så länge mat och dryck säljs. Endast vissa ”rent privata sammanhang” kan komma att undantas, enligt Folkhälsoinstitutet.
Källa: Statens folkhälsoinstitut/TT