Foto: Johan Nilsson/TT

Fler har jobb – men framtiden oviss

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten fortsätter att minska och är lägre än vad den var före pandemin. Men på Arbetsförmedlingen ser man flera osäkerhetsfaktorer framöver.

– Vi är helt klart på väg mot tuffare tider, säger Emil Persson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten fortsätter nedåt i hela landet. I slutet av augusti låg den på 6,6 procent. En minskning med 1,1 procentenheter jämfört med samma period förra året, visar statistik från Arbetsförmedlingen. Samtidigt finns mörka moln på himlen.

– Det är ett svårare ekonomiskt läge nu, med hög inflation och höga elpriser. När konjunkturen vänder ner så får det såklart en påverkan på arbetsmarknaden, säger Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Än är det för tidigt att säga hur stor påverkan en lågkonjunktur får på arbetsmarknaden, och när en sådan effekt kan komma att märkas, enligt Emil Persson.

– Vi har haft en stark arbetsmarknad under året och det är fortfarande en stark efterfrågan på arbetskraft. Vi ser inga tecken just nu på att det vänder, så det är svårt att säga om eller när det sker.

Långtidsarbetslösa kan bli fler

Antalet långtidsarbetslösa, som har varit utan arbete i minst tolv månader, har också minskat. Från drygt 188 000 till 156 000. Om vi går in i lågkonjunktur är risken att vi får se en ökning av långtidsarbetslösa, säger Emil Persson.

– Om antalet arbetslösa blir fler så riskerar de som står längst bak i kön att hamna ännu längre bak.

Även unga personer, 18–24 år, är en grupp som tenderar att påverkas av lågkonjunktur i högre utsträckning än andra grupper, bland annat för att de oftare har tillfälliga anställningar, säger Emil Persson. Ungdomar står i dag för tio procent av antalet arbetslösa. En minskning jämfört med förra året, då 13 procent av de arbetslösa var ungdomar.

– Ungdomar är en konjunkturkänslig grupp, när konjunkturen vänder ner syns det på ungdomsarbetslösheten. När den vänder uppåt så är det också de som får jobb först.

Fler har varslats

Tjänstesektorn kan vara en bransch som kommer märka av lågkonjunktur och tuffare tider framöver. När hushållens köpkraft försvagas är det ofta hotell- och restaurangbesök man drar in på, säger Emil Persson.

– Men det återstår att se hur det blir, höga elpriser kan också slå hårt mot industrin. Tidigare kriser har drabbat olika branscher, det skiljer sig åt.

Antalet som har varslats i augusti är knappt 3 000. Siffran för samma period förra året var knappt 1 900. Men det är inga siffror att oroa sig över, enligt Emil Persson.

– Varselsiffrorna varierar månad för månad, när det är under 3 000 är det fortfarande lågt. Vi kommer följa utvecklingen på de siffrorna.

I slutet av augusti var drygt 335 000 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen. Detta är en minskning med närmare 64 000 personer jämfört med samma månad förra året.

Av dessa var drygt 146 000 inrikes födda, varav drygt 67 000 kvinnor och drygt 79 000 män. Bland utrikes födda är siffran 189 000, varav drygt 101 000 kvinnor och knappt 88 000 män. Av de utrikes födda var drygt 154 000 födda i ett land utanför Europa.

Antalet inskrivna arbetslösa ungdomar (18–24 år) var i augusti drygt 39 000, vilket är en minskning med knappt 14 000 personer jämfört med samma månad föregående år.

Totalt sett var arbetslösheten högst i Södermanlands, Gävleborgs och Skåne län, där arbetslösheten låg på 9,2 respektive 8,7 och 8,5 procent. Därefter följde Västmanlands län med en arbetslöshet på 8,1 procent. Lägst var arbetslöshetsnivån på 4,2 procent i Gotlands län.

Under augusti påbörjade närmare 33 000 av samtliga inskrivna på Arbetsförmedlingen ett arbete. Det är närmare 3 000 färre än under motsvarande månad förra året.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.