Långtidsarbetslösa fortsätter att minska. I juli hade 31 000 färre varit utan jobb i minst tolv månader jämfört med månaden förra året. Foto: Jessica Gow/TT

Fler jobbar – men framåt hopar sig orosmolnen

Publicerad

Arbetslösheten fortsätter att minska i hela landet, enligt arbetsförmedlingens nya månadssiffror. Men längre fram hägrar orosmolnen då Sverige går in i en lågkonjunktur.

I juli minskade arbetslösheten i hela Sverige med 1,2 procentenheter, jämfört med samma månad i fjol, och uppgår nu till 6,7 procent. Det enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen.

– Det vi tycker är speciellt glädjande är att den goda arbetsmarknaden även kommer de med lite längre inskrivningstider till del, säger Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten minskar i alla län och i alla grupper. Fler kvinnor, män, in-och utrikesfödda och unga har ett jobb.

Fler arbetar

Sedan pandemin släppte har man sett en god utveckling för arbetsmarknaden, enligt Ljungberg.

De som varit arbetslösa i mer än två år har ökat med 1 700 personer till sammanlagt 97 000, jämfört med juli förra året. De som varit utan jobb i mer än ett år är däremot 31 000 färre än förra året.

– Vi var oroliga tidigare för att långtidsarbetslösheten skulle komma upp i väldigt höga nivåer och nu ser vi att den minskar och det är väldigt glädjande.

Jämfört med juni månad har arbetslösheten ökat från 6,6 till 6,7 procent. Vilket kan förklaras av säsongsbaserade faktorer, främst genom att personer som avslutat gymnasie- eller universitetsstudier skriver in sig på Arbetsförmedlingen.

– Det är alltid lite säsongsvariation under juni och juli, säger Ljungberg.

Lågkonjunktur

Konjunkturinstitutet (KI) presenterade på onsdagen att man räknar med att Sverige kommer att gå in i en lågkonjunktur nästa år. Enligt KI kommer dock arbetsmarknaden att vara fortsatt relativt stark.

I den prognos som Arbetsförmedlingen publicerade i början av sommaren var arbetsgivarna väldigt positiva och uttryckte en vilja att anställa mer personal, säger Ljungberg.

– Problemet då handlade mest om brist på arbetskraft och att det var svårt att hitta rätt kompetens.

I samma prognos lyfte Arbetsförmedlingen även ett varningens finger i frågan om hur osäkerheten i omvärlden kan komma att påverka den svenska arbetsmarknaden fram över.

– Det som händer med kriget i Ukraina, det som händer med räntor och inflation kan ju då komma att påverka utvecklingen på arbetsmarknaden. Det är ju otvivelaktigt så att det finns en del orosmoment och orosmoln i omvärlden som kan komma att påverka arbetsmarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.