”Vi ser att det är många som inte har anhöriga eller nära vänner att prata med”, säger Karin Schulz, generalsekreterare för stödlinjen Mind. Foto: Bertil Ericson/Anna Simonsson/TT

Fler hör av sig till stödlinje för att prata om psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Självmordslinjen Mind har tagit emot 6 040 samtal i oktober 2020. En stor ökning jämfört med i oktober förra året, då 2 837 samtal togs emot. Ensamhet, ångest, nedstämdhet, depression och självmordstankar är de vanligaste ämnena som återkommer i samtalen.

Antalet samtal till Självmordlinjen Mind har varierat över tid under pandemin. På stödlinjen tolkar man variationen som en effekt av hur coronasituationen förändrats och utvecklats.

– I augusti pratade man till exempel om att vi inte kunde återgå till det normala och att vi måste fortsätta arbeta hemma. Då såg vi att antalet samtal peakade igen, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind.

”Många saknar nära vänner att prata med”

Under hela pandemin har trycket på Mind varit större än vanligt. I oktober i år tog de emot 6 040 samtal, jämfört med 2 837 i oktober förra året. En orsak är att bristen på sociala sammanhang tärt på många människor.

– Så vi ser absolut framför oss att fler kommer ha psykiska besvär framöver. Sedan hoppas vi att inte alla behöver höra av sig till Självmordlinjen. Men vi ser att det är många som inte har anhöriga eller nära vänner att prata med, säger Karin Schulz.

Ytterligare en orsak till den höga belastningen kan vara att den nationella Hjälplinjen för människor i psykisk kris lades ned den 1 januari 2020 på grund av indragna anslag.

”Långtgående konsekvenser”

Minds Äldrelinje, dit äldre kan ringa om de har psykiska besvär eller behöver någon att prata med, har också fått fler samtal under pandemin. I oktober i år tog Äldrelinjen emot 2 856 samtal, jämfört med 437 samtal under samma månad i fjol.

– Generellt på Äldrelinjen, sedan coronapandemin startade, är det fler som ringer som mår sämre. Tidigare handlade mer om att lindra ensamhet, men nu har graden av hopplöshet ökat i samtalen, säger Karin Schulz.

Det finns även en oro hos Mind över vilka konsekvenser pandemin kommer få för ungas psykiska hälsa. Om exempelvis distansundervisning leder till att färre klarar att gå ut skolan, kan det i förlängningen leda till större psykisk ohälsa, tror Karin Schultz:

– Vi ser att det här kommer få långtgående konsekvenser för människor. Ju längre tiden går, ju mer saknar man sociala sammanhang, och kanske drabbas av arbetslöshet och permitteringar. Så det är klart att det inkräktar på människors psykiska välbefinnande.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

• Ring alltid 112 i akuta lägen

• Mind Självmordslinjen (anhöriga kan också höra av sig)

90101 (Dygnet runt)

chat.mind.se/mejlsvar@mind.se

• Droghjälpen

020-919191 (måndagar & torsdagar 09.00-16.00)

https://droghjalpen.se/

• Föräldralinjen

020 – 85 20 00 (10.00-15.00)

• Jourhavande medmänniska

08-702 16 80 (21.00-06.00)

• Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

020 – 18 18 00 (19.00-22.00)

• Vårdguiden – 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.