Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör socialministern om vilka nya grupper som erbjuds en tredje vaccindos Foto: Johan Nilsson / TT & SVT

Fler kommer att erbjudas en tredje vaccindos

Publicerad

Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas redan att ta tre doser vaccin. Nu ska fler grupper få en tredje dos för att säkra ett fortsatt gott skydd mot svår sjukdom.

– De nya grupperna är personer som bor på äldreboenden, personer med hemtjänst eller hemsjukvård och alla över 80 år, säger Lena Hallengren (S).

Arbetet med att ge de nya grupperna en tredje dos kan påbörjas från och med i dag, tisdag, meddelar regeringen. Folkhälsomyndigheten kommer att fortsätta se över om och när en tredje dos kan bli aktuell för fler grupper.

– Störst behov går först, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

För att ytterligare skydda personer som behöver en tredje dos är det viktigt att personer i deras närhet är vaccinerade, enligt Hallengren. Det gäller både närstående och personal inom vård och omsorg.

Fortsatt risk för smittspridning

I vissa grupper har allt för få vaccinerat sig, och i dessa grupper är risken för smittspridning och utbrott av covid-19 fortfarande stor, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

- Att arbeta med att öka vaccinationstäckningen bland vuxna måste därför vara av högsta prioritet för alla berörda aktörer med regionerna i spetsen, säger Johan Carlson.

Ovaccinerad vårdpersonal kan omplaceras

I veckan kommer Folkhälsomyndigheten tillsammans med Sveriges kommuner och regioner att vända sig till landets kommuner angående vaccinationer av omsorgspersonal. Det för att få kommunerna att arbeta mer aktivt med vaccinationsfrågan.

– Det kan handla om att föra dialog med anställda, samverka med fackliga skyddsombud, att låta vikarier och anställda att vaccinera sig på arbetstid. Det finns heller inget förbud mot att fråga om en anställd är vaccinerad eller inte. Det kan finnas en möjlighet till en omplacering av den som inte vill vaccinera sig efter en bedömning av varje enskilt fall, säger Lena Hallengren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet