Betalkort och strand i Nice, Frankrike. Foto: TT

Dramatisk ökning av kortbedrägerier – fler stulna uppgifter används på resesajter

Uppdaterad
Publicerad

Bedrägerier med stulna kortuppgifter har ökat med över 40 procent i år. Enligt polisens nya analys är det framför allt köp på resesajter och kinesiska e-handelssajter som ligger bakom ökningen.

Hittills i år har anmälningar om köp på nätet med stulna kortuppgifter ökat med 41 procent jämfört med samma period i fjol. Då gjordes cirka 80 000 anmälningar.

Dålig säkerhet på sajter

Polisens nationella bedrägericenter har den senaste tiden analyserat vad som ligger bakom den kraftiga ökningen. Enligt polisen är den främsta orsaken allt fler bedrägerier på vissa bokningssidor för resor och hotell. 

– De har så dålig säkerhet att kortuppgifterna som hamnar i fel händer kan användas för att köpa resor. Då är det du som får räkningen och busen som får boendet, säger Jan Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter.

Uppgifter stjäls hos kinesiska e-handlare

En annan betydande faktor bakom ökningen är att uppgifter stjäls i samband med köp på kinesiska e-handelssajter.

– Vissa kinesiska e-handlare har för dålig säkerhet så där stjäls dina kortuppgifter eller så får du inte ens några varor, säger Jan Olsson.

Så kan du skydda dig

Många blir av med några tusenlappar och det är inte alltid som brotten upptäcks eller anmäls. Polisen försöker nu bland annat att få bokningssajterna att öka sin säkerhet och uppmanar kortanvändare att handla på sidor med kortföretagens lösning för säker betalning, så kallad 3D-secure.

Dessutom avråder polisen kunderna från att spara kortuppgifter för framtida köp på olika sajter och det finns fler sätt att stoppa bedragarna.

– Som kortinnehavare och bankkund skulle jag vända mig till min bank och be dem förklara hur jag spärrar mitt kort mot internetköp så att jag själv öppnar när jag ska använda mitt kort för internetköp. Då är det ju så att banditen inte kan använda mitt kort, säger Jan Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter.

Har du råkat ut för kortbedrägeri? Hör av dig till oss på tipsaoss@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer