Dina kontouppgifter kan tas över vid ett nätköp Foto: SVT

TV: Så går det till: skimning via nätet

Uppdaterad
Publicerad

Några knapptryck bort och drömvaran kan vara din. Men är du inte försiktig så kan dina kontokortsuppgifter hamna i fel händer och istället för den där saken du länge suktat efter, så handlar någon annan. Med dina pengar. Men det finns sätt att skydda sig.

Dina kortuppgifter kan antingen hackas vid ett nätköp, eller så kan du ha oturen att surfa in på en fejksida som är uppbyggd för att se seriös ut. Där lagras dina kontokortsuppgifter,  och någon kan antingen handla med dem, eller sälja dem vidare.

LÄS MER: Allt fler anmäler id-kapning

För att inte råka ut för kortbedrägerier så så är det viktigt att handla från sidor som har en så kallad flerstegs-autentisering. Alltså att du måste använda ett Bank Id eller liknande vid betalning. Se till att granska webbadressen. Det ska stå https i början och inget annat i början av adressen.

LÄS MER: Tusentals kapas via sms och mejl

Se SVT:s film där du kan lära dig mer om hur du skyddar dina uppgifter på nätet.

LÄS MER: Ann-Christin skimmades på 15.000 kronor

Har du råkat ut för kortbedrägeri? Hör av dig till oss på tipsaoss@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter förklarar

Mer i ämnet