Populistledarna Geert Wilders (nederländska PVV), Matteo Salvini (italienska Lega), Jörg Meuthen (tyska AFD) och Marine Le Pen (franska Nationell samling) med flera, sida vid sida i Milano. Foto: TT

Fler motröster kan friska upp EU-projektet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Mycket oro har luftats inför vad som väntar unionen efter valet om de EU-kritiska och nationalistiska krafterna blir starkare. Och det är klart att EU:s fortsatta fördjupning kan komma att både bromsas och ibland blockeras. Men en ny, riktig opposition kan också vara välkommen för att stärka demokratin och förankra EU-projektet djupare hos befolkningen.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Under flera årtionden kunde det som idag heter EU byggas av politiker och jurister, ganska ostört från vanligt folk. Först med de nya fördragen Maastricht, Nice och Lissabon, när man började fråga folk vad de tyckte, stötte man på patrull. Och när Europa går till val den här gången är det partierna som samlar rösterna från de som säger ”det räcker”, ”inte längre” eller tvärt ”nej” som spås bli valets stora vinnare. Men är det farligt ifall gruppen av EU-kritiker, populister och nationalister växer i parlamentet?

För lite opposition

Nog kan ett stormigare politiskt liv i Bryssel och Strasbourg ha sina risker, skriver nederländske historikern och tidigare EU-byråkraten Luuk van Middelaar i en nyutkommen bok. Men, menar han, samtidigt är den politiska striden, själva ifrågasättandet, nödvändigt för att EU-projektet ska bli mer trovärdigt för de som idag känner att vägen framåt redan är gjuten i cement och omöjlig att påverka.

EU-valet 2019

Det har funnits för på tok för lite opposition inom EU, är Middelaars slutsats. Och alldeles för mycket konsensus. Länge har man tagit i varandra med silkesvantar, sopat strider och konflikter under mattan. Från början av omsorg för unionen som ännu var bräcklig. Men idag borde den tåla mer motstånd, ja rentav stärkas av detta.

Använts som scen

Många av de EU-kritiska partierna har hittills inte drivit oppositionspolitik i någon klassisk bemärkelse. Nej, snarare har Europaparlamentet använts som scen, eller ibland rentav som bankomat för att fylla på sina partikassor. Men senaste tiden har en omsvängning kunnat skönjas. Flera av EU-motståndarna lovar nu väljarna att de ska stöpa om unionen inifrån. Kanske blir de rösterna som de närmsta fem åren ställer de jobbiga frågorna, gör livet besvärligare för de vid makten, ja gör det som oppositionen alltid varit bäst på – att ifrågasätta.

Allt fler stolar för populistpartierna från Italien, Tyskland, Ungern eller Polen kommer inte höja mysfaktorn i kammaren. Men blir de en riktig opposition i sakfrågor kommer det dominerande blocket runt mitten att tvingas vässa sina argument, reagera snabbare och tänka igenom besluten bättre. Även om opposition gör livet surare och svårare, reser hinder och frågetecken, kan den faktiskt ge tvivlarna känslan tillbaka att EU-projektet fortfarande går att forma på olika sätt. Att EU är på riktigt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

EU-valet 2019

Mer i ämnet