Foto: TT

Fler nya jobb – sysselsättningen ökar

Uppdaterad
Publicerad

De nya jobben blir ännu fler i år än vad Arbetsförmedlingen tidigare räknat med. Sysselsättningen ökar med 97.000 personer 2017 enligt en ny prognos som Arbetsförmedlingen presenterade på onsdagen.

– Sysselsättningen ökar brett, bland annat inom privata och offentliga tjänster och bygg. Det nya nu är att industrin hämtar hem en del jobb som försvunnit de senaste åren, säger Arbetsförmedlingens prognoschef Håkan Gustavsson.

I den förra prognosen, för ett halvår sedan, bedömde Arbetsförmedlingen att sysselsättningen skulle öka med 81.000 personer 2017.

Det är den starka internationella konjunkturen som ligger bakom att industrijobben blir fler.

Men sysselsättningen skulle kunna öka ännu mer i Sverige.

– Arbetsgivarna beskriver en situationen där det är bristen på arbetskraft som bromsar tillväxten, säger Håkan Gustavsson.

Ska fortsätta öka

Det handlar om utbildad arbetskraft, och värst är bristen inom offentlig sektor.

– Det är inte tillräckligt många som har valt att utbilda sig till och jobba i legitimationsyrken som lärare, läkare och sjuksköterska. Det är också brist på undersköterskor, säger Håkan Gustavsson.

Nästa år räknar Arbetsförmedlingen i sin nya prognos med att sysselsättningen ökar med 74.000 personer. Året därefter, 2019 väntas sysselsättningen öka med 56.000 personer.

Men det finns grupper i samhället som har svårare att få jobb.

– Personer med kort utbildning hänger inte med på den starka arbetsmarknaden som vi ser. Samma sak gäller för utrikesfödda och kvinnor, säger Håkan Gustavsson.

För att kunna öka sysselsättningen vill Arbetsförmedlingen bland annat stärka kontakter med arbetsgivare och ge individanpassat stöd.

Kommer inte sänka arbetslösheten

Arbetslösheten sjunker något i år, men därefter kommer inte de nya jobben sänka arbetslösheten, eftersom de många nyanlända samtidigt har gjort att arbetskraften växt.

År 2019 räknar Arbetsförmedlingen i den nya prognosen med att sysselsättningsgraden kommer ligga strax över 79 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.