Foto: TT

Fler pappor tar ut föräldradagar

Publicerad

Papporna fortsätter trenden med att plocka ut fler föräldradagar, enligt TCO:s pappaindex. Men tre fjärdedelar tas fortfarande ut av mammorna.

Tjänstemännnes centralorganisation TCO:s pappaindex visar att papporna ökar sitt uttag av föräldradagar för sextonde året i rad. Men det är långt kvar till jämställt föräldraskap. I fjol tog papporna ut en fjärdedel av alla föräldradagar.

– Det går åt rätt håll även om det går för sakta, kommenterar Eva Nordmark, ordförande i TCO.

Har ökat stort sedan 1999

Pappaindexet ökade till 44,9 i fjol, från 44,5 året före. Ett index på 100 skulle innebära att pappor och mammor var hemma lika mycket. Sedan startåret 1999 har pappaindexet nästan trefaldigats, från 16,7 till 44,9. Papporna i Västerbotten tar ut flest föräldradagar, följt av Uppsala och Gotlands län. Längst ner på listan hamnar Skåne.

Positivt med tredje ”pappamånad”

Att regeringen nu får igenom sitt förslag om en tredje ”pappamånad” kommer att driva på utvecklingen ytterligare i vad TCO anser är positiv riktning, bedömer Eva Nordmark.

– Det kommer att leda till att vi kommer att se att allt fler pappor tar en större del av ansvaret för hem och barn. Men det handlar även om att jobba med attityder, mammor måste utmanas i att släppa ifrån sig mer av makten och ansvaret, säger Eva Nordmark.

TCO började mäta pappaindex 1999.

Det bygger på Försäkringskassans statistik över föräldralediga.

Pappaindex är en sammanvägning av männens andel av samtliga uttagna föräldradagar och andelen män av föräldralediga kvinnor och män.

Om kvinnor och män tar ut föräldrapenning lika ofta blir indexvärdet 100.

Källa: TCO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer