Siffran för faderskapstester hos RMV har legat konstant i förhållande till antalet födda barn i princip sedan man började med DNA-tester i mitten av 1990-talet, det vill säga runt två procent av det totala antalet nyfödda.
-Vi brukar säga att det är rätt så fascinerade att den här siffran håller sig så konstant, säger Bertil Lindblom, professor i rättgenetik på RMV.
Men mot bakgrund av att befolkningen ökar har det skett en ökning av testen på senare år. 2007 gjorde RMV 1 948 faderskapstester, 2008 gjordes 2 023, och 2009 blev det 2 192.
En annan konstant siffra är den som visar att pappan inte är rätt. I 15 procent av DNA-undersökningarna visar det sig vara så.
-Då ska man komma ihåg att i den gruppen är man faktiskt osäker på vem som är pappa, annars har man ju ingen anledning att göra testet. Och i påfallande stor del, de flesta fall, är pappan alltså ändå rätt, säger Bertil Lindblom.
I Malmö är ökningen extra stor, 119 faderskapstester förra året mot 70 år 2008. Men det handlar om mer än babyboom och osäkra föräldrar.
-Inflyttningen till Malmö är väldigt stor just nu. Malmö växer och trycket har så klart ökat på oss också, säger Ingela Pettersson, sektionschef på familjerättsbyrån i Malmö till Metro.
TT
Fakta faderskap
* Faderskap ska enligt lag fastställas för barn till ogifta föräldrar genom skriftligt erkännande eller dom. Kommunernas skyldighet att utreda gäller tills barnet är 18 år.
* Testerna sker med DNA-teknik, som på senare år utvecklats så att det räcker med salivprov från insidan kinden.
* I DNA-undersökningen undersöks arvsanlagen. Ett barn har hälften av sina arvsanlag från modern, hälften från fadern.
* En man som saknar de anlag som inte är gemensamma mellan mor och barn kan inte vara far till barnet.
* DNA-tester har mycket hög tillförlitlighet. I genomsnitt kan 9 999 av 10 000 felaktigt utpekade män uteslutas.
* Faderskapstest görs även i asyl- och familjeåterföreningärenden men initieras då av Migrationsverket och oftast ingår då fler släktingar.
Rättsmedicinalverket